Tajvan je svoje predstavništvo v Vilni odprl v četrtek. Foto: AP
Tajvan je svoje predstavništvo v Vilni odprl v četrtek. Foto: AP

"Predstavništvo Tajvana v Litvi 18. novembra 2021 uradno začenja delovanje v Vilni," so sporočili s tajvanskega zunanjega ministrstva. S tem so prekinili tradicijo poimenovanja tovrstnih de facto veleposlaništev kot gospodarski in kulturni uradi Tajpeja.

Urad v Litvi bo vodil Eric Huang, ki je trenutno vodja predstavništva v sosednji Latviji.

Litva se je julija odločila, da bo Tajvanu dovolila odpreti predstavništvo pod tem imenom. Poteza je razhudila Kitajsko, ki želi izolirati otok na mednarodnem prizorišču. Peking je odpoklical svojega veleposlanika v Litvi in od Vilne zahteval, da stori enako, kar se je na koncu tudi zgodilo.

Kitajsko zunanje ministrstvo je odprtje tajvanskega predstavništva označilo za "izjemno slabo dejanje". Vsakršni poskusi proti neodvisnosti Tajvana so obsojeni na propad, so poudarili v Pekingu.

"Na svetu je samo ena Kitajska in Tajvan je neodtujljiv del kitajskega ozemlja," je še poudarilo kitajsko zunanje ministrstvo in litovsko vlado pozvalo, naj "takoj popravi svojo napačno odločitev".

Kitajska trdi, da je Tajvan del njenega ozemlja, in obljublja, da ga bo nekega dne ponovno zavzela – po potrebi s silo. Peking se odreka kakršni koli uradni uporabi besede "Tajvan", da ne bi otoku dal občutka mednarodne legitimnosti.

Tajvan uradno priznava le 15 držav, sicer pa ima otok v številnih državah svoja predstavništva, ki delujejo kot de facto veleposlaništva. Prav tako ima več držav podobne urade v Tajpeju.