Japonska bo v prihodnje povečala izdatke za vojsko. Foto: EPA
Japonska bo v prihodnje povečala izdatke za vojsko. Foto: EPA

Japonski premier Fumio Kišida je dejal, da Japonska ne namerava postati članica Nata, a je potrdil načrt odprtja Natovega predstavništva v državi. Kišidove izjave so sledile napovedi japonskega veleposlanika v ZDA, ki je na začetku maja povedal, da Nato načrtuje odprtje svojega urada v Tokiu, kar naj bi olajšalo posvetovanja v regiji.

Iz Pekinga so sporočili, da azijsko-pacifiška regija ne pozdravlja odprtja Natovega predstavništva na Japonskem, prav tako tudi ne vojaških soočenj. Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je ob tem dejala, da bi morala biti Japonska še posebej previdna pri vprašanju vojaške varnosti glede na svojo "zgodovino agresije".

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je med februarskim obiskom na Japonskem dejal, da nobena Natova partnerska država ni "tako blizu in tako sposobna kot Japonska".

Stoltenberg je tudi pohvalil načrt Japonske, da poveča izdatke za obrambo, kar po njegovih besedah odraža njeno odločenost, da se v nestabilnem svetu še bolj zavzame za varnost.

"Vesel sem, da Japonska načrtuje vojaški proračun, ki bo dosegel Natovo merilo dveh odstotkov BDP-ja za obrambo," je dejal februarja v govoru na univerzi Keio v Tokiu.

Sorodna novica Japonska želi postati tretja največja vojaška velesila za ZDA in Kitajsko

Japonska je desetletja omejevala svoje vojaške izdatke na približno en odstotek BDP-ja, vendar je vlada premierja Fumia Kišide konec lanskega leta potrdila novo varnostno strategijo, ki vključuje načrte za povečanje obrambnih izdatkov na dva odstotka BDP-ja do proračunskega leta 2027.

Pisarna v Tokiu, ki naj bi jo odprli prihodnji teden, bo prvo Natovo predstavništvo v Aziji, kjer vse bolj naraščajo napetosti med ZDA in Kitajsko zaradi vprašanja Tajvana in kitajskih ozemeljskih teženj v Južnokitajskem ter Vzhodnokitajskem morju.

V sredo je Kitajska sporočila, da je na treh lokacijah v Južnokitajskem morju namestila tri navigacijske oddajnike.