Natančno število žrtev nasilnega zatrtja protestov leta 1989 ni znano. Foto: AP
Natančno število žrtev nasilnega zatrtja protestov leta 1989 ni znano. Foto: AP

Protestnik je oktobra lani, nekaj dni pred kongresom kitajske vladajoče stranke, na most Sitong v Pekingu obesil transparente s slogani, ki so kritizirali politiko ničelne tolerance do covida-19 v državi.

Oblasti so cenzurirale tudi iskanje mostu na spletnih zemljevidih in umaknile znak z njegovim imenom. Tako se je danes pri iskanju pojma "most Sitong" v celinski kitajščini v aplikacijah Baidu, Amap in Tencent maps pojavilo sporočilo "ni rezultatov".

Tehnološka velikana Baidu in Tencent na poizvedbe francoske tiskovne agencije AFP o tem, kdaj in zakaj so onemogočili iskanje mostu, nista želela odgovoriti.

Novinarji AFP-ja poročajo tudi o tem, da so na vsakem vogalu mostu najmanj štirje policijski avtomobili, odstranili pa so tudi znak z imenom mostu.

Točno število žrtev neznanka

Te ukrepe so na Kitajskem uvedli dan pred obletnico nasilnega zatrtja protestov na Trgu nebeškega miru, ko so kitajske oblasti 4. junija 1989 z vojsko in tanki ustavile večtedenske shode ljudi, na katerih so ti zahtevali politične spremembe in odpravo korupcije.

Število ubitih v noči s 3. na 4. junij je še danes neznanka. Po uradnih podatkih kitajskih oblasti je bilo ubitih 241 ljudi, od teh 36 študentov, medtem ko disidenti trdijo, da je bilo ubitih več tisoč ljudi.

Kitajske komunistične oblasti si ta dogodek prizadevajo na vse mogoče načine izbrisati iz kolektivnega spomina. Med drugim so ga umaknile iz zgodovinskih učbenikov, cenzurirajo vsakršne omembe v spletnih razpravah, cenzorji pa pred obletnico dogodka redno onemogočajo spletne strani ali račune v družbenih medijih.

Lani so dan pred obletnico med drugim tako prekinili prenos vplivneža Lija Džiačija, potem ko je svojemu občinstvu pokazal večplastni sladoled, obložen s piškoti in nečim, kar je bilo videti kot čokoladna kroglica in čokoladna palica na vrhu ter je spominjalo na obliko tanka.