Tričlanska kitajska posadka. Foto: EPA
Tričlanska kitajska posadka. Foto: EPA

Tričlanska posadka je na krovu vesoljskega plovila Šendzov-16 iz satelitskega izstrelišča Džjukuan na severozahodu Kitajske vzletela ob 1.30 po srednjeevropskem času. "Izstrelitev je bila uspešna, tajkonavti pa so v dobrem stanju," je sporočil Dzov Lipeng, direktor centra Džjukuan.

Posadko vodi poveljnik Džing Hajpeng, na krovu plovila pa sta tudi inženir Džu Jangdzu in profesor na pekinški univerzi Bejhang Guj Hajčao, prvi civilist, ki ga je Kitajska poslala na svojo vesoljsko postajo Tjangong. Z njegovim poletom v vesolje si Peking prizadeva odpreti vrata prihodnjim civilnim odpravam.

Hajčao bo med misijo vodil znanstvene poskuse na postaji, ki bodo osredinjeni na proučevanje "novih kvantnih pojavov, visoko natančnih vesoljskih časovno-frekvenčnih sistemov, preverjanje splošne teorije relativnosti in izvora življenja", je pojasnil tiskovni predstavnik kitajske vesoljske agencije (CMSA) Lin Šičjang.

Vsi trije člani posadke bodo v Zemljini orbiti ostali približno pet mesecev. Trenutna posadka na vesoljski postaji Tjangong pa naj bi se na Zemljo vrnila v soboto.

Kitajska je v prizadevanjih, da bi v vesolju dohitela ZDA in Rusijo, v svoj vesoljski program v zadnjih letih vložila milijarde evrov in že dosegla nekatere uspehe. Med drugim uspešno upravlja raziskovalno vozilo na Marsu, poslala pa je tudi več odprav na Luno. Do leta 2030 si želi na Luno poslati človeka.

Vesoljske načrte Pekinga je deloma okrepila tudi ameriška prepoved kitajskega sodelovanja na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) leta 2011 zaradi domnevnega pomanjkanja preglednosti kitajskega vesoljskega programa.