V bazni tabor na kitajski strani Mount Everesta le še z dovolilnicami. Foto: Reuters
V bazni tabor na kitajski strani Mount Everesta le še z dovolilnicami. Foto: Reuters

Prepoved pomeni, da turisti na kitajski strani najvišje gore na svetu lahko pridejo le do samostana Rongbuk, ki je nekoliko niže od baznega tabora, kamor pa se bodo še vedno lahko povzpeli alpinisti, ki bodo imeli dovoljenja. Tabor je sicer na nadmorski višini 5.200 m. Januarja so medtem napovedali, da bodo število dovoljenj vsako leto omejili na 300.

Več ljudi sicer Mount Everest obišče z nepalske strani, vendar se v zadnjih letih število obiskovalcev stalno povečuje tudi s kitajske, piše BBC. Kitajski bazni tabor v Tibetu je priljubljen tudi, ker je dostopen z avtomobilom, medtem ko oni v Nepalu ni. Kitajsko planinsko združenje je sporočilo, da je omenjeni bazni tabor v letu 2015 obiskalo 40.000 ljudi.

Sorodna novica Mount Everest – najvišje ležeče smetišče na svetu

Ogromno težav z odpadki
Število obiskovalcev v zadnjih letih močno narašča, posledično pa so vse večje težave z odpadki. Revija Tech Times je junija lani 8.848 metrov visoko "streho sveta" označila kar za "najviše ležeče smetišče na svetu". Po njihovem prepričanju sta glavna razloga za to dva – razmah komercialnega alpinizma in vse večja množica neizkušenih plezalcev, ki jim je mar le osebni uspeh.

Tibetanske oblasti so navedle, da so v treh čistilnih akcijah, ki so potekale lansko pomlad, zbrali osem ton odpadkov, vključno z alpinistično opremo, ki so jo tam pustili obiskovalci, in človeškimi iztrebki. V letošnji akciji bodo skušali odstraniti še trupla alpinistov, ki so umrli v t. i. coni smrti; to poimenovanje se je uveljavilo za nadmorsko višino nad 8.000 m.

Zaradi mraza in visoke nadmorske višine trupla na gori pogosto ostanejo več let. V zadnjih 25 letih je na Mount Everestu umrlo več kot 300 ljudi.