Vse več družin  v Afganistanu se odloča prodati svoje otroke, saj nimajo dela in posledično denarja, da bi si laho kupili hrano. Foto: EPA
Vse več družin v Afganistanu se odloča prodati svoje otroke, saj nimajo dela in posledično denarja, da bi si laho kupili hrano. Foto: EPA

18:36

"Moji otroci so umirali zaradi lakote, zato smo jo morali prodati," je dejala mati dojenčice, ki so jo bili prisiljeni prodati za 500 dolarjev, saj družina nima denarja za nakup hrane. Mož in oče je pred prihodom talibanov zbiral smeti, a zdaj tudi s tem ne zasluži nič. "Stradamo. Doma nimamo ne moke ne olja. Ničesar nimamo. Moja hči ne ve, kakšna bo njena usoda. Ne vem, kaj si bo o tem mislila. A to sem moral storiti," je dejal za BBC.

Ko bo deklica shodila, jo bo vzel moški, ki jo je kupil. Za zdaj je družini plačal polovico dogovorjena zneska, za katerega je bila prodana. S tem denarjem bo družina, ki ima več otrok, preživela nekaj mesecev. Staršema so dejali, da bodo deklico poročili s sinom kupca, a nihče ne more biti prepričan o tem.

V Afganistanu je podobnih družin vse več

Novinarka Yogita Limaye je poročala, da je do enega člana snemalne ekipe celo pristopila oseba, ki je ponujala nakup otroka. "Obupanost in urgentnost tukajšnje situacije je težko opisati z besedami," je poročala Yogita Limaye, ki si je med drugim ogledala bolnišnico v Heratu, edino v tem delu države daleč naokoli.

Foto: EPA
Foto: EPA

Zaposleni že štiri mesece niso prejeli plače, denarja za nakup zdravil in medicinske opreme ni. Zdravstvo v Afganistanu je živelo s tujo pomočjo, a po prihodu talibanov na oblast, je bilo njihovo premoženje zmrznjeno. Država velja za odvisno od pomoči, kadar tuja pomoč predstavlja več kot 10 odstotkov BDP-ja: v primeru Afganistana je za delež kar okoli 40-odstoten, kažejo podatki Svetovne banke. Še dodaten udarec sta pomanjkanje vode in huda suša, že druga v štirih letih.

Preživel bo le eden od petih

Smrt zaradi lakote tako grozi milijonu otrok, dojenčkov, malčkov.

Otroški oddelki so polni malčkov, s suhljatimi okončinami in napihnjenimi trebuščki, ki jim omahujejo glavice, ko jih matere privijajo k sebi.

Usman je star pol leta, tehta pol manj, kot bi moral. Njegov brat dvojček je v sosednji sobi. "Njegovo bolečino čutim sama. Le Bog ve, kaj prestajam, ko ga gledam. Dvema mojima otrokoma grizi smrt, saj nimamo denarja. Rada bi, da svet pomaga Afganistanu," je dejala obupana mati.

"V tej enoti (v kateri je Usman), bo preživel le eden od petih otrok," še pojasni novinarka Yogita Limaye.

Zaostritev razmer ob prihajajoči zimi

V Afganistanu so se v samo dveh mesecih razmere močno poslabšale: število ljudi, ki jim grozita akutno pomanjkanje hrane in možen zdrs v stradanje, se je povečalo s 14 milijona na 22,8 milijona, je dejal vodja Svetovnega programa za hrano (WFP) David Beasley. "Afganistan je med najhujšimi humanitarnimi krizami, če ni najhujša," je dejal.

Država se je s hudim pomanjkanjem hrane spopadala že pred avgustovskim talibanskim prevzemom oblasti. Od takrat pa so se razmere še poslabšale, saj imajo talibani blokiran dostop do sredstev in pomoči.

Svetovni program za hrano potrebuje do 220 milijonov dolarjev mesečno, da bi deloma nahranili 23 milijonov ljudi. Razmere se ob prihajajoči zimi še zaostrujejo. WFP je septembra posvaril, da ima le pet odstotkov Afganistancev dovolj hrane vsak dan.

Prizor iz Kandaharja: zaradi zaprtih meja gnijejo granatna jabolka. Foto: EPA
Prizor iz Kandaharja: zaradi zaprtih meja gnijejo granatna jabolka. Foto: EPA

Številni prodajajo za hrano vse, kar imajo

Številni Afganistanci prodajajo vse, kar imajo, da bi kupili hrano. Talibani nimajo denarja za izplačilo plač civilnim uradnikom, s pomanjkanjem hrane se spopadajo tudi v mestnih predelih države. "Plače nisem dobil že več kot pet mesecev," je za BBC dejal učitelj v Heratu. "Življenje je težko. Prodajam vse, kar imam doma. Prodajamo svoje živali, podiramo drevesa, da bi prodali les." Vse pogostejši so prizori, ko ljudje brskajo po smeteh za ostanki hrane, da bi nahranili svoje družine.

Rusija z novo pošiljko pomoči

Rusija je danes napovedala, da bo v prihodnjih dneh poslala ladjo s humanitarno pomočjo. "Po ukazu predsednika se pripravlja nova humanitarna operacija za nujno pomoč Afganistancem," je dejal posebni odposlanec predsednika Vladimirja Putina Zamir Kabulov in dodal, da ne more povedati natančnega datuma, a da pričakuje, da bo to v prihodnjih nekaj dneh.

Humanitarna kriza v Afganistanu