Ruski zunanji minister Lavrov vztraja pri ruski suverenosti nad vsemi Kurilskimi otoki. Foto: Reuters
Ruski zunanji minister Lavrov vztraja pri ruski suverenosti nad vsemi Kurilskimi otoki. Foto: Reuters

Zaradi nesoglasja glede dela otokov na jugu otočja (za Rusijo Južni Kurili, za Japonsko pa Severno ozemlje) državi še nista popisali mirovnega sporazuma, s katerim bi formalno končali sovražnosti iz druge svetovne vojne.

Kot je dejal Lavrov, si je Moskva pripravljena prizadevati za mirovni sporazum, če bo Japonska nesporno priznala izid druge svetovne vojne v celoti, vključno z rusko suverenostjo nad vsemi otoki na jugu Kurilskih otokov, je dejal Lavrov po pogovoru z japonskim kolegom Tarom Konom v Moskvi.

Kot je pojasnil, je to zapisano v skupni izjavi takratne Sovjetske zveze in Japonske iz leta 1956. Lavrov, ki je ob tem priznal obstoj pomembnih razlik v stališču držav do vprašanja, je poudaril, da je to temeljno stališče Moskve in da je brez korakov v tej smeri težko pričakovati napredek pri drugih vprašanjih.

Japonska štiri otoke na jugu otočja imenuje Severno ozemlje. Foto: EPA
Japonska štiri otoke na jugu otočja imenuje Severno ozemlje. Foto: EPA

Moskva: Suverenost nad otoki ni vprašljiva

"Suverenost nad otoki ni vprašljiva, to je rusko ozemlje," je dejal po prvem srečanju z japonskim kolegom, katerega namen je bila pospešitev procesa sklenitve uradnega mirovnega sporazuma med državama, za kar sta se novembra dogovorila ruski predsednik Vladimir Putin in japonski premier Šinzo Abe.

Moskva je po omenjenem dogovoru Tokio obtožila "umetnega ustvarjanja napetosti". Prejšnji teden je tako rusko zunanje ministrstvo na zagovor poklicalo japonskega veleposlanika in se mu pritožilo zaradi izjav, ki "grobo izkrivljajo bistvo dogovora" med Putinom in Abejem, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Rusija in Japonska sta zaradi Kurilskih otokov, ki ležijo med ruskim polotokom Kamčatka in japonskim otokom Hokaido, v sporu že več desetletij. Japonska je štiri otoke na jugu otočja izgubila po kapitulaciji ob koncu druge svetovne vojne leta 1945. Takrat je oblast nad njimi prevzela Sovjetska zveza.