Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

To posebno administrativno območje na južni obali Kitajske je v pandemiji novega koronavirusa še posebej prizadeto zaradi prepovedi potovanj.

Junija namerava mesto gostiti Beyond (Onkraj), tehnološki dogodek, ohlapno oblikovan po megalomanskem tehnološkem sejmu CES v Las Vegasu. Dogodek bo Macau predstavil kot alternativo Hongkongu kot izhodiščna točka za Kitajsko, so sporočili organizatorji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica “Čudežno” obvladanje pandemije na račun popolne zaprtosti

Bi pa lahko datum sejma prestavili na oktober 2021, če pandemija do poletja še ne bo pod nadzorom.

"Macau ima zelo dobro infrastrukturo, z zabavno industrijo in hoteli, primernimi za izvedbo tovrstnega dogodka," je povedal Jason Ho, sin voditelja Macaa Ho Iat Senga.

Ho je k udeležbi povabil vrsto kitajskih podjetij, vključno z Bytedanceem, lastnikom TikToka, velikanom letalnikov DJI-jem in Sensetimom, ki je razvilo sistem prepoznavanja obraza, kot tudi podjetja iz Japonske in Južne Koreje. "A zavedamo se svojih omejitev in se moramo povezati z različnimi mesti v širši zalivski regiji," je povedal za Reuters.

Mesto brez odprtih meja opustelo

Tehnološka konferenca je osrednja pobuda s podporo vlade, njen cilj pa je večja integracija med provinco Guangdong, Hongkongom in Macaom. Nekdanja portugalska kolonija sicer ne velja za tako tehnološko središče kot sosednja Šenžen ali Hongkong.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Drugače od sejma CES, ki se osredotoča na potrošniško elektroniko, bo dogodek v Macau pokrival tudi področja, kot so naravoslovje, finančna tehnologija in agrikulturna tehnologija.

Macau v mirnih časih velja za igralniško meko Azije, a je po popolnem zaprtju na začetku leta in turističnem mrku postal mesto duhov.

Gospodarstvo se je skrčilo za 49 odstotkov

Čeprav so se igralnice lahko vnovič odprle po 15-dnevnem zaprtju februarja, je bil Macau popolnoma opustel, saj so meje ostale zaprte.

Obiskovalci iz celinske Kitajske predstavljajo okoli 90 odstotkov turistov v Macau.

Macajsko gospodarstvo se je v prvi četrtini letošnjega leta skrčilo za 49 odstotkov. Avgusta so oblasti sporočile, da bodo začele počasi odpirati mesto kockarjem, a prihodki od kockanja so novembra še vseeno znašali le 6,6 milijarde dolarjev, kar je dobrih 80 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Pred pandemijo covida-19 je več kot 80 odstotkov davčnih prihodkov prišlo iz igralniške industrije, ki je posredno ali neposredno zaposlovala okoli 75 odstotkov prebivalstva. V Macau živi 600.000 ljudi.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Oblasti še zaostrile ukrepe

Oblasti v Macau so v torek sporočile, da bodo še dodatno zaostrile omejitve za prišleke iz celinske Kitajske, Hongkonga in Tajvana kot tudi za tuje državljane, tudi tiste, ki so do zdaj spadali med izjeme pri vstopu v enklavo.

Od danes naprej v Macau ne more vstopiti nihče, ki je v zadnjem času potoval onkraj širše Kitajske.

Do napovedi prihaja po tem, ko so lokalne oblasti že v ponedeljek zaostrile pogoje za vstop v mesto. Od 21. novembra so bili vsi pod zdravniškim nadzorom, neke vrste karanteno, 14 dni, zdaj so to obdobje podaljšali na tri tedne.

Dodatne zaostritve so uvedli, potem ko so v Veliki Britaniji odkrili nov, še bolj nalezljiv sev koronavirusa in nekaj primerov pozitivnih testov tudi po običajni, 14-dnevni karanteni.