Zmaga in veselje kandidata opozicije Ibrahima Mohameda Soliha. Foto: Reuters
Zmaga in veselje kandidata opozicije Ibrahima Mohameda Soliha. Foto: Reuters
Solihovi podporniki so se veselili na ulicah. Foto: Reuters

Po preštetju skoraj vseh glasov je Mohamed Solih prejel 58,3-odstotno podporo, dozdajšnji predsednik Abdula Jamin, ki je veljal za favorita volitev, pa nekaj manj kot 42 odstotkov glasov.

Mohamed Solih je dosedanjega predsednika Jamina, ki je na položaju od leta 2013, že pozval k mirni predaji oblasti. 59-letni predsednik javno sicer še ni priznal svojega poraza na volitvah, zaradi česar je več držav, med njimi tudi ZDA, Jamina že pozvalo, naj spoštuje voljo ljudi. Volilna udeležba je bila 88-odstotna.

Izpustitev političnih zapornikov
Solih, dolgoletni politik Maldivijske demokratske stranke, je na volitvah nastopil kot kandidat volilnega zavezništva opozicijskih strank. 54-letnik velja za tesnega zaupnika Mohameda Našida, ki je zmagal na prvih svobodnih predsedniških volitvah v državi in danes živi v pregnanstvu v Šrilanki. Našid je bil predsednik pretežno muslimanske države med letoma 2008 in 2012.

Po zmagi Soliha je pričakovati, da se bo otoška država v Indijskem oceanu, ki je bila pod Jaminom tesno povezana s Kitajsko, v prihodnje bolj povezovala z Indijo in Zahodom. To je Solih napovedoval tudi v predvolilni kampanji, v kateri je obljubil boj proti korupciji, ponovno vzpostavitev demokracije in izpustitev več deset političnih zapornikov.

Preiskava volilnega štaba
Na predvečer volitev je policija izvedla preiskavo v Solihovem volilnem štabu. Opozicija trdi, da policija ni imela naloga za preiskavo, vlada pa vztraja, da so nalog pridobili in da je policija preiskovala domnevne "nezakonite dejavnosti" v volilnem štabu opozicijskega kandidata.

Volitve so na Maldivih potekale pol leta po koncu 45-dnevnih izrednih razmer, ki jih je Jamin razglasil februarja letos. Vlada je nasprotovala odločitvi vrhovnega sodišča, ki je odredilo izpustitev opozicijskih politikov iz zapora. Opozicijo je obtožila poskusa državnega udara. Sledile so množične aretacije. Med drugim so zaprli dva sodnika vrhovnega sodišča in dolgoletnega nekdanjega avtokratskega predsednika Maumuna Abdula Gajuma, polbrata Jamina. Vse tri so junija zaradi oviranja pravosodja obtožili na 19 mesecev zapora.