Naksaliti oziroma maoisti že desetletja vodijo oborožen upor proti indijskim zveznim oblastem, pri čemer imajo občutno podporo v nekaterih podeželskih in redko poseljenih gozdnih predelih Indije. Foto: AP
Naksaliti oziroma maoisti že desetletja vodijo oborožen upor proti indijskim zveznim oblastem, pri čemer imajo občutno podporo v nekaterih podeželskih in redko poseljenih gozdnih predelih Indije. Foto: AP

V džungli okrožja Sukma v zvezni državi Chhattisgarh, ki leži v osrednje-vzhodnem delu Indije, je v noči iz sobote na nedeljo prišlo do najhujšega napada maoistov na indijske zvezne sile v zadnjih letih. "Uspeli smo pobrati 17 trupel, še 15 policistov pa se zdravi zaradi poškodb. Verjamemo, da je zasedbo izvedlo od 300 do 350 napadalcev," je predstavnik policijskih komandosov potrdil agenciji AFP. Na drugi strani so po ocenah policije, ki vodi operacije proti upornikom, umrli le štirje maoisti, sočasno pa so uspeli zaseči vsaj 16 kosov policijskega orožja.

Napad obsodil premier Modi
V nedeljo so v okrožje prispele močne okrepitve indijskih sil, napad pa je obsodil in izpostavil indijski premier Narendra Modi. "Odločno obsojam moaistični napad v Sukmi, Chhattisgarhu. Priklanjam se pripadnikom varnostnih sil, ki so postali mučeniki. Njihovo žrtvovanje nikoli ne bo pozabljeno. Sožalje užaloščenim družinam. Molim za čimprejšnje okrevanje ranjenih," je na Twitterju zapisal Modi.

Gre za najhujši napad maoističnih gverilcev po aprilu 2017, ko so v zasedi v istem okrožju ubili 25 policijskih komandosov. Pred lanskoletnimi volitvami v zvezni državi Maharaštra je bilo v eksploziji podtaknjene bombe ubitih 16 komandosov, napad pa so oblasti pripisale maoistom, ki sicer niso prevzeli odgovornosti.

Kar 63 let star vojaški upor
Maoistični upor v Indiji je eden najstarejših vojaških uporov na svetu, a hkrati eden mednarodno namanj poznani. Moaisti so se začeli zveznim indijskim oblastem z orožjem upirati že daljnega leta 1957, zadnjih 15 let pa so se spopadi pretežno v zahodnem delu notranjosti Indije zaostrili, pri čemer je vsako leto ubitih več sto ljudi.

Široka podpora na revnem podeželju
Maoisti oziroma tudi Naksaliti se po lastnih besedah borijo za pravice podeželskega in revnega prebivalstva. Ljudska osvobodilna gverilska armada (PLGA) v zveznih državah Andra Pradeš, Maharašstra in Chhattisgarh uživa stabilno podporo. Pred desetletjem je največji angleški časopis v državi The Times of India izvedel terensko raziskavo in ugotovil, da kar 58 odstotkov prebivalstva države Andra Pradeš na Naksalite gleda pozitivno, odločno pa jim je takrat nasprotovalo le 19 odstotkov anketiranih.