Avstralski reševalci pomagajo pri prevozu ranjenih ameriških vojakov. Foto: Reuters
Avstralski reševalci pomagajo pri prevozu ranjenih ameriških vojakov. Foto: Reuters

V helikopterju osprey je bilo 23 marincev.

Pri avstralskem obrambnem ministrstvu so potrdili, da je ameriški zrakoplov strmoglavil med vertikalnim vzletavanjem in da so bili na njem pripadniki ameriške vojske.

Pet ranjenih marincev so odpeljali v Darwin, prizadevajo pa si, da bi tja odpeljali vse ranjene v nesreči, ki se je zgodila na oddaljenih otokih Tiwi, je sporočil policijski komisar za Severni teritorij Michael Murphy. "Delamo vse, kar lahko, da bi jih varno odpeljali v Darwin na zdravljenje."

Kot je pojasnil Albanese, avstralski vojaki niso bili vpleteni v helikoptersko nesrečo.

"Naša prizadevanja so usmerjena v hiter odziv po nesreči in v to, da zagotavljamo vse, kar lahko v tem težkem obdobju," je še dejal premier.

ZDA in Avstralija, ki je njena ključna zaveznica v Tihem oceanu, v zadnjih letih krepijo svoje vojaško sodelovanje zaradi vse močnejše Kitajske. Zrakoplov je bil del vojaških vaj Predators Run, pri katerih poleg ZDA in Avstralije sodelujejo med drugim še vojaki iz Indonezije in Filipinov. V avstralskem Darwinu je sicer nameščenih okoli 150 ameriških marincev, ki pogosto sodelujejo pri vajah z avstralskimi in filipinskimi vojaki.

Osprey so hibridni zrakoplovi, saj lahko vzletavajo kot helikopterji vertikalno ali pa kot propelerska letala. Veljajo tudi za hitrejše od helikopterjev. So pa v preteklosti zaradi več nesreč že večkrat podvomili o njihovi varnosti. Med drugim je leta 2000 v nesreči ospreya med vajo v ameriški zvezni državi Arizona umrlo 19 marincev, poroča AFP.

Pretekli mesec so v skupnih vojaških vajah umrli štirje avstralski vojaki, ko se je njihov helikopter zrušil v ocean v bližini Queenslanda.