Toru Kubota. Foto: Reuters
Toru Kubota. Foto: Reuters

Med izpuščenimi so tudi soprog Vicky Bowman, mjanmarski glasbenik Ko Htein Lin, japonski dokumentarist Toru Kubota in ameriški državljan Kyaw Htay Oo.

Kubota, Turnell in Bowman so trije najbolj znani tuji državljani, ki jih je mjanmarska hunta obsodila in zaprla po prevzemu oblasti v vojaškem udaru februarja lani. Hunta je sporočila, da bodo vse tri deportirali iz države, kdaj točno bo do tega prišlo, pa niso navedli. Reuters poroča, da sta Turnell in Bowman, ki sta bila zaprta v zloglasnem zaporu Insein, že na poti na Tajsko.

Avstralska zunanja ministrica Penny Wong je že pozdravila novico o izpustitvi Turnella, ki so septembra mjanmarske oblasti zaradi kršenja zaupnih zakonov obsodile na tri leta zapora. Takrat so avstralske oblasti sporočile, da je njihova prioriteta njegova rešitev. V začetku novembra je Wong dejala, da Avstralija razmišlja o uvedbi sankcij proti Mjanmaru.

Mjanmarska vlada v senci je pozdravila pomilostitev zapornikov, a hkrati je posvarila, da naj svet ne bo zaslepljen, da se je hunta kakor koli spremenila. "Take vrste taktike naj ne preslepijo mednarodne skupnosti, da bi verjela, da je vojska spremenila svoje barve," je dejal tiskovni predstavnik Htin Linn Aung.

Japonski dokumentarist Kubota je bil oktobra obsojen na 10 let zapora. Japonske oblasti so sporočile, da je bila vlada obveščena, da je Kubota zdrav in da se bo v petek vrnil na Japonsko. "Še naprej bomo od Mjanmara zahtevali, da sprejme določene in primerne ukrepe za ponovno gradnjo demokratične družbe in da rešuje težave na miren način," je dejal vodja vladnega kabineta Hirokazu Macuno.