Modi je v zmagoslavnem govoru napovedal boj proti revščini in korupciji. Foto: Reuters
Modi je v zmagoslavnem govoru napovedal boj proti revščini in korupciji. Foto: Reuters

Modi se je ob razglasitvi zmage na volitvah zahvalil volivcem in podpornikom za zaupanje. V govoru na sedežu svoje stranke Bharatija Džanata (BJP) v New Delhiju je napovedal, da bo njegovo Nacionalno demokratično zavezništvo (NDA) pod vodstvom BJP-ja oblikovalo vlado.

"Današnja zmaga je največja na svetu," je dejal Modi in jo opisal kot "zmago Indijcev". "Ljudje so že tretjič zapored zaupali NDA-ju," pa je Modi, ki se mu obeta tretji petletni mandat, predtem zapisal na družbenem omrežju X in zmago označil za zgodovinski podvig.

Po skoraj vseh preštetih glasovih je Modijeva stranka BJP skupaj s koalicijskimi zavezniki osvojila najmanj 291 sedežev. Za večino v 543-članskem spodnjem domu parlamenta je sicer potrebnih 272 sedežev.

Stranka BJP je glede na objavljene izide ostala najmočnejša stranka, osvojila je 239 sedežev, kar pa je precej manj kot leta 2019, ko je dobila 303 sedeže.

Tretji Modijev mandat s tesno večino ali zanašanjem na glasove zavezniškega NDA-ja bi v vladanje lahko vnesel nekaj negotovosti, saj je Modi do zdaj vlado vodil precej avtoritativno. Vendar analitiki opozarjajo, da je sklepanje o trendih glasovanja prehitro, saj večina glasovnic še ni preštetih.

"Zagotovo lahko rečemo, da je številka 400 še vedno zelo oddaljena," je dejal tiskovni predstavnik BJP-ja Nalin Koli, ki se je s tem skliceval na predvolilni slogan, ki je zavezništvu NDA napovedoval 400 sedežev. "Zavezništvo BJP-NDA bo sestavilo vlado, ta trend je jasen od samega začetka," je dejal, a dodal, da morajo počakati na končni izid.

Modi si je pred volitvami sicer zadal, da bo njegova vladna koalicija osvojila več kot 400 od 543 sedežev in povečala večino v parlamentu. A namesto tega kaže, da se je močno okrepil opozicijski tabor.

Opozicijske stranke so osvojile približno 230 sedežev. Glavna opozicijska Kongresna stranka je skoraj podvojila svoje dosedanje število poslanskih mest, z 52 na 99. Njen vodja Rahul Gandhi ni izključil pogovorov z dvema Modijevima koalicijskima partnerjema.

Modi je danes pohvalil tudi volilni proces v Indiji, indijsko demokracijo pa opisal kot primer verodostojnosti in učinkovitosti. Zahvalil se je tudi ljudem v volilnih odborih in na voliščih, ki so delali v izjemno vročem vremenu.

Privrženci Indijskega nacionalnega kongresa po razglasitvi delnih izidov. Foto: Reuters
Privrženci Indijskega nacionalnega kongresa po razglasitvi delnih izidov. Foto: Reuters

Nekaj panike na trgih

Vlagatelji so pričakovali Modijev ponovni mandat, saj so pričakovali nadaljnja leta močne gospodarske rasti in podjetništvu naklonjenih reform, dvotretjinska večina pa bi omogočila tudi večje spremembe ustave.

Po prvih izidih, ki so odstopali od optimističnih napovedi Modijeve velike večine, so na indijskem borznem indeksu NIFTY 50 zaznali nagel padec, v primerjavi z dolarjem je padla tudi rupija. "To je povzročilo nekaj panike in zaskrbljenosti. Trg si ne želi parlamenta ali koalicijske vlade, kjer bo pri sprejemanju odločitev veliko zamud," je dejal Sidarta Kemka, ekonomist iz Mumbaja.

Sedemtedensko glasovanje, ki je potekalo v sedmih fazah, se je začelo 19. aprila in potekalo v hudi poletni vročini, saj so se temperature ponekod dvignile do skoraj 50 stopinj Celzija.

Veselje privržencev vladajoče stranke Bharatija Džanata Parti. Foto: Reuters
Veselje privržencev vladajoče stranke Bharatija Džanata Parti. Foto: Reuters

V volilne imenike je bilo vpisanih skoraj milijardo ljudi, volilno pravico je uveljavilo 642 milijonov ljudi. Volitev se je tako udeležilo več kot dve tretjini registriranih volivcev, kar je le eno odstotno točko manj kot na prejšnjih volitvah leta 2019. To je razblinilo pomisleke pred volitvami, da se bodo zaradi Modijeve prednosti državljani vzdržali volitev.

73-letni Modi, ki je leta 2014 prišel na oblast z obljubami o rasti in spremembah, želi postati drugi predsednik vlade po indijskem voditelju za neodvisnost Džavaharlalu Nehruju, ki je zmagal tri mandate zapored.

Svojo kampanjo je gradil na gospodarskih dosežkih, nacionalnem ponosu in hindujskem nacionalizmu. Po nizki volilni udeležbi v prvi fazi pa je spremenil taktiko in se osredotočil na nacionalistične in protiislamske teme, zaradi česar so ga opozicijski politiki obtožili podžiganja delitev med hindujci in muslimani.

Modi osvojil tretji mandat na čelu Indije