Lee Jae-myung pred napadom v Pusanu. Foto: Reuters
Lee Jae-myung pred napadom v Pusanu. Foto: Reuters

Lee je eden najvidnejših politikov v državi, lani je kandidiral tudi na predsedniških volitvah in z majhnim zaostankom končal na drugem mestu. V mestu Pusan se je udeležil dogodka ob predstavitvi lokacije za novo letališče. Obkrožila ga je skupina podpornikov, s katerimi se je zapletel v pogovor. Med njimi je bil tudi moški, ki je na glavi nosil papirnato krono z napisom Lee. Pristopil je do politika in ga prosil za avtogram, nato pa ga, kot kažejo posnetki, z ostrim predmetom zabodel v vrat.

Leeja so takoj prepeljali v bolnišnico v Seulu, med potjo je bil pri zavesti, reševalci pa so presodili, da njegovo življenje ni ogroženo.

Napadalca so policisti prijeli, na zaslišanju pa po poročanju tamkajšnjih medijev ni želel pojasniti, kakšen je bil njegov nagib za dejanje. Policisti so sporočili le, da je bil napadalec 67-letni moški, ki je v napadu uporabil 18 centimetrov dolg nož, kupljen prek spleta.

Predsednik države Yoon Suk Yeol je napad obsodil in dejal: "Za takšne vrste nasilja ne sme biti nikakršne tolerance."

Proti njemu poteka sodni proces

Lee je na čelu največje južnokorejske opozicijske stranke od avgusta leta 2022, istega leta je na predsedniških volitvah moral priznati poraz proti konservativnemu Yoonu. Leeju sicer trenutno sodijo zaradi domnevnega podkupovanja glede nekega projekta, ko je bil še župan mesta Seongnam blizu Seula. Krivdo zanika.

Naslednje parlamentarne volitve v Južni Koreji bodo aprila.

V Južni Koreji napadi proti politikom niso tako redki. Na vseh javnih dogodkih je tudi policija, vendar voditelji običajno ob sebi nimajo varnostnikov.