Foto: Reuters
Foto: Reuters

Japonska meteorološka agencija je opozorila na nevarnost poplav, zemeljskih plazov in naraslih rek na obsežnih območjih v državi. Sezonsko deževje naj bi se namreč nadaljevalo na otoku Kjušu in v drugih delih države, tudi v zaradi poplav že prizadetih območjih v prefekturi Kumamoto.

V devetih prefekturah, tudi v Hirošimi in Šizuoki, so začasno zaprli skupno 565 šol. Zemeljski plazovi in poplave, ki jih je povzročil močan dež, so pretekli konec tedna prizadeli ruralni del Kumamota. Umrlo je 49 ljudi, 11 jih še pogrešajo, poročajo lokalne oblasti. Slabo vreme otežuje iskalne in reševalne operacije.

Brez vode je trenutno okoli 2100 gospodinjstev v Kumamotu in Kagošimi, okoli 6500 gospodinjstev pa je od danes brez elektrike v prefekturah Oita, Kagošima in Kumamoto. V mestu Omuta je poplavilo tudi dva začasna evakuacijska centra, v katerih je bilo nastanjenih 200 ljudi.

Meteorološka agencija je napovedala, da bo na severu otoka Kjušu in na otoku Šikoku do srede opoldne padlo do 250 milimetrov dežja, na vzhodu in v osrednjem delu Japonske pa do 200 milimetrov.