Plaz je v mestu Atami uničil številne hiše. Foto: EPA
Plaz je v mestu Atami uničil številne hiše. Foto: EPA

Zemeljski plaz se je na območju obalnega mesta Atami s 37.000 prebivalci, dobrih sto kilometrov jugozahodno od Tokia, sprožil v soboto zjutraj po krajevnem času.

Sorodna novica Na Japonskem je plaz blata odnesel več hiš. Umrla dva človeka, 20 pogrešanih.
Razsežnosti nesreče. Foto: Reuters
Razsežnosti nesreče. Foto: Reuters

Japonskim reševalcem je med ruševinami uspelo rešiti 19 ljudi. Med njimi sta 75-letni par Jošie Juhara in njen mož Eiji, ki so ju rešili 26 ur po plazu. Za japonske medije sta povedala, da sta zaslišala "rjovenje, podobno težkim strojem", in zbežala v najvišje nadstropje hiše, preden je plaz uničil nižje dele stanovanja, poroča BBC.

Medtem še vedno poskušajo ugotoviti lokacijo okoli 80 prebivalcev.

Na Japonskem je zdaj deževno obdobje, ki traja več tednov. V tem času so plazovi in poplave pogosti, v zadnjih letih pa se razmere zaradi podnebnih sprememb še slabšajo. Padavine so namreč intenzivnejše zaradi toplejšega ozračja z več vlage.

Zaradi nevarnosti poplav evakuacije več tisoč ljudi

V mestu Atami je v prvih treh dneh julija padlo več dežja kot po navadi v celotnem mesecu.

Mestne oblasti v Atamiju so sporočile, da so zaradi obilnega deževja tla postala nestabilna, zaradi nevarnosti pa so evakuirali skoraj 400 ljudi.

Zaradi nevarnosti poplav v nizko ležečih območjih pa so evakuirali tudi več sto tisoč prebivalcev prefektur Šizuoka, kjer je tudi Atami, ter Kanagava in Chiba. Premier Jošihide Suga je pozval tam živeče ljudi, naj ostanejo v pripravljenosti in ravnajo previdno.