Foto: EPA
Foto: EPA

"Tako je vroče, da se je zaradi vročine pregrel požarni sistem v službi in nastal je kratki stik," je zapisal eden izmed uporabnikov družbenih omrežij na Japonskem in priložil videoposnetek škropilnika za vodo, ki se je sprožil v rastlinjaku, poroča BBC.

V Tokiu se je v sredo živo srebro že peti dan zapored povzpelo nad 35 stopinj Celzija, kar označuje najhujši vročinski val v zadnjih 147 letih. Na severozahodu države v mestu Isesaki pa so namerili celo 40,2 stopinje Celzija, kar je junijski temperaturni rekord.

Predčasen konec deževnega obdobja

Na Japonskem je vse do zdaj junij veljal za deževen mesec, a je meteorološka agencija sporočila, da se je deževno obdobje končalo 22 dni prej kot običajno. To se je zgodilo prvič po letu 1951.

Številni imajo zdravstvene težave

Zaradi neznosne vročine imajo številni prebivalci zdravstvene težave. Nujno medicinsko pomoč je zaradi slabosti in kapi potrebovalo najmanj 76 ljudi.

Številni se zato zatekajo v ohlajene zaprte prostore, kar pa je močno obremenilo energetski sistem v državi.

Zatemnjene pisarne

V torek so zato pristojne oblasti pozvale prebivalce, naj zmanjšajo uporabo hladilnih naprav, a naj je popolnoma ne opustijo, saj je nevarnost za zdravje večja. V številnih podjetjih so se odločili, da bodo varčevali z energijo tudi tako, da imajo manj osvetljene prostore.