Foto: Reuters
Foto: Reuters

To je največji upad samomorov v petih letih, kar je presenetilo celo oblasti, ki so se bale, da bo pandemija še okrepila stres, telefonske linije za pomoč pa da bodo pregorele od klicev obupanih državljanov.

Strokovnjaki upad pripisujejo temu, da ljudje zdaj preživljajo več časa doma z družinami, manj se jih vozi na posel, šole pa še niso odprle svojih vrat, poroča Guardian.
Aprila je na Japonskem naredilo samomor 1.455 ljudi, kar je 359 manj kot aprila lani. Število samomorov na Japonskem sicer pada od vrhunca leta 2003, ko so našteli več kot 34.000 primerov. Lani jih je bilo 20.000.

Japonci, veliki deloholiki, v času pandemije preživljajo več časa s svojimi najbližjimi. Foto: Reuters
Japonci, veliki deloholiki, v času pandemije preživljajo več časa s svojimi najbližjimi. Foto: Reuters

Okužbe s koronavirusom so na Japonskem dosegle vrh sredi aprila z več kot 500 na dan, zaradi česar je vlada 16. aprila razglasila izredno stanje, čeprav so bili ukrepi in omejitve manj strogi kot v drugih državah. Je pa karantena vplivala tudi na organizacije za preprečevanje samomorov, saj jih je moralo okoli 40 odstotkov bodisi zapreti svoja vrata bodisi delati po skrajšanem delovnem času, zato so se porajali strahovi, kaj bo z najbolj ranljivimi ljudmi.

Ni šole, ni stresa

In čeprav je število samomorov na nacionalni ravni v zadnjih letih upadalo, pa so zaznali porast med otroki, pri čemer kot najpogostejše razloge navajajo težave v šoli in ustrahovanje ali zasmehovanje vrstnikov.

Začetek šolskega leta, na Japonskem je to aprila, je še posebej stresen čas za nekatere, a ker je bilo odprtje šol zaradi pandemije preloženo, je to morda dejansko, vsaj za nekaj časa, rešilo nekaj življenj. "Šola za nekatere mlade pomeni velik pritisk, letos aprila pa tega pritiska ni bilo. Doma z družinami se počutijo varne," je povedal Jukio Saito, vodja japonske službe za preprečevanje samomorov.

Kar pa se tiče odraslih, v času nacionalnih kriz in katastrof "običajno ljudje ne razmišljajo o samomoru", je dejal Saito in pri tem navedel upad samomorov leta 2011, v času jedrske katastrofe v Fukušimi. Japonska je poleg tega država z izrazito dolgimi in stresnimi delovniki, tako da delo od doma oz. karantena dejansko pomaga olajšati ta stres. Je pa res, da se lahko zgodi, da bo število samomorov spet naraslo z gospodarsko krizo, ki bo sledila pandemiji, kot se je to zgodilo leta 1997.