Ženske na Japonskem so visoko izobražene, na delovnem mestu pa so pogosto diskriminirane. Foto: Pixabay
Ženske na Japonskem so visoko izobražene, na delovnem mestu pa so pogosto diskriminirane. Foto: Pixabay
Japonska
Japonska pri vprašanju spolne enakosti močno zaostaja za večjimi industrijsko razvitimi državami. Foto: Reuters

Podatek meče slabo luč na namen premierja Šinza Abeja, da je več žensk vključenih v delovno silo in da jih je več na vodstvenih položajih. Abe želi, da naraste delež žensk na glavnih položajih v podjetjih do leta 2020 na 10 odstotkov, delež žensk v upravah pa na 30, poroča Reuters.

Diskriminacija žensk je postala na Japonskem spet pomembna tema po nedavni raziskavi, ki je potrdila, da je tokijska medicinska fakulteta več kot desetletje prirejala rezultate sprejemnih izpitov, da bi zagotovila, da bi postalo zdravnikov več moških kot žensk.

Reuters je dal med 29. avgustom in 10. septembrom izvesti korporativno anketo, v kateri je le vsako deseto podjetje lahko reklo, da so ženske med 10 ali več odstotki članstva uprav. V treh četrtinah podjetij je ta odstotek manj kot deset, v 15 odstotkih podjetij pa žensk v upravah sploh ni.

Anketa je še pokazala, da japonska podjetja zaposlujejo več moških kot žensk. Skoraj vsa podjetja pa so sporočila, da na področju zaposlovanja ne diskriminirajo na podlagi spola. Podjetja, ki delujejo v sektorju gradbeništva ali kovinske industrije, so recimo sporočila, da niso imeli ženskih prijav za delo.

Nespodbudno okolje za ženske
Nekatera podjetja so v anketi dejala, da bi morala Japonska vzpostaviti bolj spodbudno okolje za ženske, ki želijo zgraditi kariero, če želijo, da postane več žensk del vodstev podjetij.

"Število se bo povečalo samo po sebi, če vzpostavimo sistem, ki ženskam omogoča, da ostane na delu tudi po rojstvu otrok in ki skrbi za sposobne zaposlene, neodvisno od njihovega spola," je dejal vodja storitvenega podjetja, ki je sodeloval v anketi.

V anketi je sicer sodelovalo 482 velikih in srednje velikih nefinančnih podjetij, od tega jih je več kot 200 dogovorilo na vprašanja, povezana z vprašanjem položaja žensk.

Japonska močno zaostaja
Pri vprašanju spolne enakosti Japonska močno zaostaja za drugimi večjimi industrijsko razvitimi državami. Na lestvici Svetovnega gospodarskega foruma o plačnih razlikah med spoloma se je Japonska uvrstila na 114. mesto med 144 državami.

Veliko žensk na Japonskem, ki je zaposlenih, ima skrajšan delovni čas. Leta 2016 jih je po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) delalo okoli 66 odstotkov, medtem ko jih je leta 2000 56,7 odstotka.

Na Japonskem ima skoraj 50 odstotkov žensk visokošolsko izobrazbo, kar je ena od najvišjih stopenj na svetu, a na delovnem mestu so pogosto žrtve diskriminacije. Ob tem se od njih zahteva skrb za gospodinjstvo, otroke in starejše.