Reševanje prebivalcev. Foto: Reuters
Reševanje prebivalcev. Foto: Reuters

Poplavne vode so v četrtek preplavile več mest in vasi v okolici mesta Cotabato na otoku Mindanao, je sporočil predstavnik lokalnih oblasti Naguib Sinarimbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Največ ljudi je umrlo v poplavah, saj so narasle vode presenetile prebivalce pred zoro. Nekateri so ostali ujeti v hišah, ki so jih pod seboj pokopali zemeljski plazovi, poroča nemška tiskovna agencija DPA, ki navaja tiskovnega predstavnika lokalne civilne zaščite.

Zemeljski plazovi in poplave so skupno prizadeli 67.000 ljudi. Na fotografijah in posnetkih na družbenih medijih je videti, kako je divja in blatna poplavna voda dosegla strehe hiš.

Obilne padavine so deloma posledica tropske nevihte Nalgae, ki se približuje Filipinom, je sporočil meteorološki urad v Manili. Tropska nevihta, ki se premika proti zahodu, naj bi državo z obilnim deževjem dosegla v soboto ali nedeljo, ko naj bi milijoni prebivalcev Filipinov potovali pred dnevom vseh svetih, ko tradicionalno obiščejo grobove svojcev. Pred prihodom nevihte so zato že evakuirali okoli 5000 ljudi.

Filipine sicer letno prizadene okoli 20 tajfunov, a je regija Mindanao le redko na njihovi poti. Vendar pa so tisti, ki to regijo dosežejo, običajno bolj smrtonosni od tajfunov, ki prizadenejo osrednji filipinski otok Luzon.