Ograjeni Trg nebeškega miru na dan obletnice. Foto: EPA
Ograjeni Trg nebeškega miru na dan obletnice. Foto: EPA

Kitajske oblasti skušajo odvrniti ljudi od spominjanja na nasilno zatrtje protestov pred 33 leti. Okoli trga Tiananmen so močno poostrili varnostne ukrepe, s spletnih družbenih omrežij so izginili zapisi v zvezi s tem dogodkom. Oblasti so namestile naprave za prepoznavanje obrazov na cestah, ki vodijo do trga, in strogo preverjajo osebne izkaznice mimoidočih, med drugim tudi članov večje skupine kolesarjev. Območje nadzira dva- do trikrat več policistov kot običajno.

Kitajske komunistične oblasti so na razprave o pokolu na Trgu nebeškega miru 4. junija 1989 zelo občutljive. Na vse možne načine si prizadevajo izbrisati ta dogodek iz kolektivnega spomina, med drugim so ga umaknile iz zgodovinskih učbenikov, cenzurirajo pa tudi vsakršne omembe v spletnih razpravah.

Shodi so prepovedani tudi v Hongkongu. Foto: EPA
Shodi so prepovedani tudi v Hongkongu. Foto: EPA

V Hongkongu visoke kazni v primeru shodov

Hongkong je bil v prejšnjih letih edino območje na Kitajskem, kjer so potekali množični shodi v spomin na pokol na Trgu nebeškega miru, a pred dvema letoma je tudi tu prišlo do sprememb s sprejetjem varnostnega zakona, ki močno omejuje proteste. Oblasti so v petek tudi opozorile javnost, da lahko "sodelovanje na nedovoljenem shodu" predstavlja kršitev zakona in prinaša kazen do pet let zapora. Večji del parka Victoria, kjer so nekoč potekale spominske slovesnosti z udeležbo več deset tisoč ljudi, so zato zaprli za javnost. Organizatorje preteklih shodov v spomin na pokol na Trgu nebeškega miru so oblasti razglasile za "tuje agente". Septembra lani so aretirali njihove vodilne člane, njihov muzej in digitalne posnetke dogodkov leta 1989 pa so policisti uničili. Šest univerz je odstranilo spomenike, ki so vrsto let stali v njihovih študentskih naseljih.

Odpovedane so tudi spominske slovesnosti v Macau, kjer se sklicujejo na "slabšanje okolja v politiki".

Nasprotno je v Tajvanu, kjer je tamkajšnja oblast obsodila načrte, da se "dogodek izbriše iz kolektivnega spomina". Zato so poskušali na svojem ozemlju postaviti enega od spomenikov, ki so jih umaknili iz kitajskih univerz.

Slovesnost ob obletnici v Washingtonu v ZDA. Foto: EPA
Slovesnost ob obletnici v Washingtonu v ZDA. Foto: EPA

Blinken: Poklanjamo se spominu nanje

Oglasil se je tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je na Twitterju – to omrežje je na Kitajskem sicer blokirano –, zapisal, da mineva 33 let, "odkar je svet opazoval pogumne protestnike in druge ljudi, kako mirno zahtevajo demokracijo". "Kljub odstranitvi spomenikov in poskusom brisanja zgodovine se poklanjamo spominu nanje s promocijo spoštovanja človekovih pravic, ko so te ogrožene," je dodal.

Pokola na Trgu nebeškega miru se tako lahko zdaj javno spominjajo le še v tujini. Organizacija Amnesty International je koordinirala prižiganje sveč v 20 mestih, dogodki so potekali tudi v ZDA.

Število žrtev še danes ni znano

Kitajske oblasti so leta 1989 z vojsko in tanki nasilno zatrle mirne proteste na Trgu nebeškega miru in tako ustavile večtedenske shode ljudi, na katerih so ti zahtevali politične spremembe in odpravo korupcije. Število ubitih v noči s 3. na 4. junij je še danes neznanka. Po uradnih podatkih kitajskih oblasti je bilo ubitih 241 ljudi, od tega 36 študentov, medtem ko disidenti trdijo, da je bilo ubitih več tisoč ljudi. Oblasti vztrajajo, da so protesti leta 1989 ogrozili vladavino komunistične partije in jih je bilo treba zatreti, da bi ohranili politično stabilnost in gospodarske reforme.