Zaradi poplav prejšnji teden je moralo svoje domove zapustiti več kot milijon ljudi. Foto: Reuters
Zaradi poplav prejšnji teden je moralo svoje domove zapustiti več kot milijon ljudi. Foto: Reuters

Novinarje Los Angeles Timesa in nemškega Deutsche Welleja je v soboto v Džengdžovu napadla jezna množica ljudi, ki so jih snemali in jih zasliševali ter obtožili "hujskanja" in blatenja Kitajske. Tarče so bili tudi drugi novinarji, pri čemer so se še posebej spravili na BBC, poroča Guardian.

Novinarja Alice Su in Mathias Boelinger sta iz Džengdžova poročala o posledicah smrtonosnih poplav prejšnjega tedna, ko je na širšem območju mesta v treh dneh zapadlo za letno količino padavin, da je poplavilo ceste in podzemno železnico.

Su je povedala, da so bili na območju, kjer je poplavilo tržnico in so številni trgovci ostali brez vsega, zdaj pa so "razočarani nad nezadostno pomočjo vlade". "Bilo je kar nekaj ljudi v Džengdžovu in okoliških krajih, ki so bili povsem pripravljeni govoriti z nami, govoriti o nastali situaciji in težavah, s katerimi se spopadajo. A množica, ki nas je obkolila, je bila resnično jezna in zdelo se je, da komaj čakajo, da se znesejo nad tujci."

Tarča še posebej BBC?

Boelinger iz Deutsche Welle je medtem na Twitterju opisal, kako so ga odrivali in kričali nanj, da "črni Kitajsko", ter da je postalo očitno, da je množica mislila, da je BBC-jev dopisnik Robin Brant. "Takrat nisem vedel, da dejansko iščejo Branta,” je dejal Beolinger. "V nacionalističnih krogih in državnih medijih poteka besna kampanja proti BBC-ju.”

BBC-jev dopisnik Stephen McDonell je Beolingerjeve navedbe potrdil in na Twitterju zapisal, da poteka na Kitajskem "jasno orkestrirana kampanja nadlegovanja" s fokusom na BBC-ju, ki vključuje grožnje z nasiljem, žaljenje in napade na družinske člane. Grožnje pošiljajo tudi na zasebne telefone dopisnikov.

"Velja se vprašati, zakaj organi komunistične partije počnejo to, glede na to, da so omenjena poročanja o poplavah bolj vzbudila sočutje mednarodne skupnosti do Kitajcev," je dejal.

Na kitajskem družbenem omrežju Weibo je imel ključnik, ki se je navezoval na sobotni incident, več kot 27 milijonov ogledov in večina komentarjev je kritičnih do novinarjev, nekateri jim odkrito grozijo ali pa delijo zasebne podatke novinarjev po spletu. Nekateri so tudi pozvali k deportaciji novinarjev, vključno z Boelingerjem in Su.