Li Šangfu junija letos. Foto: Reuters
Li Šangfu junija letos. Foto: Reuters

Reuters se glede predmeta preiskave sklicuje na več virov, vključno s tremi ljudmi, ki so v neposrednem stiku s kitajsko vojsko, pri čemer pa ni mogel pridobiti podrobnosti o tem, nakup katere opreme se pregleduje.

Pod preiskavo je tudi osem višjih uslužbencev enote vojske za nabave, ki jo je Li vodil med letoma 2017 in 2022, sta dejali dve osebi v stiku z vojsko.

Preiskavo zoper Lija, ki je bil na položaj obrambnega ministra imenovan marca letos, in osem uslužbencev naj bi vodila vplivna vojaška komisija za disciplinski nadzor.

Julija je vojaška enota za nabave sprejela zelo neobičajen ukrep in oznanila, da želi "očistiti" postopek naročanja. Javnost je pozvala, naj prijavljajo nepravilnosti za nazaj do oktobra 2017, ko je bil Li na čelu te enote. Vodil jo je do oktobra 2022.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva je v petek dejala, da ni seznanjena s to zadevo. Državni svet in obrambno ministrstvo Reutersu nista odgovorila na vprašanja, tudi Li ni bil dosegljiv.

Li zadnjič v javnosti avgusta

V petek je Financial Times poročal, da ameriška vlada meni, da je Li pod preiskavo, pri čemer se je britanski časopis skliceval na ameriške vladne uslužbence.

Ameriški časopis Wall Street Journal, ki navaja osebo, blizu odločevalcem v Pekingu, pa je poročal, da so Lija prejšnji teden odpeljali na zaslišanje.

Li je bil v javnosti zadnjič viden 29. avgusta, ko je bil govornik na varnostnem forumu z afriškimi državami. Avgusta je tudi obiskal Rusijo in Belorusijo.

Preiskava zoper ministra se je začela kmalu po njegovi vrnitvi s tistega potovanja, so dejali oseba, ki je v neposrednem stiku z vojsko, in dva tuja varnostna uslužbenca, ki naj bi bila seznanjena z dogajanjem.

V začetku septembra je obrambno ministrstvo preklicalo Lijev obisk Vietnama 7. in 8. septembra, je za Reuters dejal vietnamski uslužbenec. Peking naj bi Hanoju sporočil, da je imel Li v času preložitve obiska "zdravstvene težave".

Lijeva omenjena odsotnost v Vietnamu in odpoved pogovora z višjim singapurskim vojaškim uslužbencem na Kitajskem tisti teden sta sprožili vprašanja med regionalnimi diplomati in uporabniki družbenih omrežij glede tega, kje je zdaj Li.

Pred preiskavo Lija zamenjava Čina

Preiskava zoper obrambnega ministra sledi nepojasnjeni zamenjavi zunanjega ministra Čin Ganga v juliju po njegovi daljši odsotnosti v javnosti in pretresih v vodstvi elitne raketne enote vojske, odgovorne za konvencialne in jedrske rakete. Tudi za Čina so v Pekingu sprva dejal, da ga ni zaradi zdravstvenih razlogov.

Tako Li kot Čin sta v očeh poznavalcev kitajske politike veljala za izbranca predsednika Ši Džinpinga, zaradi česar je njuna odsotnost po manj kot letu dni na položaju toliko bolj opazna. Oba sta tudi državna svetnika, ki jih je skupaj pet, ta položaj pa je višji od ministrskega.

Li je bil leta 2016 imenovan za namestnika poveljnika takrat novih vojaških Sil za strateško podporo, katerih naloga je razvoj zmožnosti za vesoljsko in kibernetsko vojskovanje. Naslednje leto pa je postal vodja vojaške enote za nabave.

Leta 2018 so ZDA proti Liju uvedle sankcije zaradi nabave orožja od največjega ruskega izvoznika orožja Rosoboronexport.