Vrh kitajske partije se je od Džjanga poslovil že v bolnišnici. Njegove posmrtne ostanke so pozneje kremirali. Foto: Reuters
Vrh kitajske partije se je od Džjanga poslovil že v bolnišnici. Njegove posmrtne ostanke so pozneje kremirali. Foto: Reuters

V skoraj eno uro dolgem govoru na slovesnosti v Veliki palači ljudstva na Trgu nebeškega miru v Pekingu je Ši Džinping med drugim spomnil na "resne politične nemire leta 1989", kot je označil zatrtje prodemokratičnih protestov na Trgu nebeškega miru, kar na Kitajskem velja za tabu.

Džjang, ki je bil tedaj župan Šanghaja, je po zatrtju protestov postal generalni sekretar vladajoče kitajske komunistične partije, na čelu katere je bil do leta 2002.

Cvetje pred rezidenco Džjanga v mestu Jangžu. Foto: Reuters
Cvetje pred rezidenco Džjanga v mestu Jangžu. Foto: Reuters

"Imel je izjemen pogum za sprejemanje drznih odločitev in velik pogum za izvedbo teoretičnih inovacij v kritičnih trenutkih," je dejal Ši in dodal, da je Džjang prevzel vodenje partije v kriznih časih, ko se je Kitajska spopadala z zunanjim pritiskom in notranjimi težavami. Namignil je na sankcije, ki jih je mednarodna skupnost uvedla proti Pekingu zaradi pokola na Trgu nebeškega miru.

Omenil je tudi pomembno vlogo nekdanjega predsednika pri odpiranju Kitajske v svet in pri gospodarskih reformah, spomnil pa se je tudi njegovih zaslug za to, da je Kitajska spet dobila nadzor nad nekdanjo britansko kolonijo Hongkong in portugalsko kolonijo Macau ter da je postala članica Svetovne trgovinske organizacije.

Ši je na roki nosil črn trak, govor pa je imel ob velikem portretu Džjanga in žari z njegovimi posmrtnimi ostanki, oviti v kitajsko zastavo. Ob začetku žalne slovesnosti so po vsej državi tri minute tulile sirene, poklonili pa so se mu tudi s tremi minutami molka.

Naslovnica v enem od kitajskih časnikov. Foto: Reuters
Naslovnica v enem od kitajskih časnikov. Foto: Reuters

Pogreb brez tujih gostov

Med udeleženci slovesnosti sta bila tudi nekdanji premier Ven Džjabao ter Džjangov naslednik Hu Džintao, ki se je prvič pojavil v javnosti, odkar je oktobra nepojasnjeno zapustil sklepni del XX. kongresa kitajske komunistične partije. Navzoča je bila tudi njegova soproga Vang Jeping, ni pa bilo nekdanjega premierja Džu Rongjija, ki je nekaj časa veljal za Džjangovo desno roko. Tuji voditelji na pogrebno slovesnost "skladno s tradicijo" niso bili povabljeni.

Džjang Dzemin je kitajsko komunistično partijo vodil med letoma 1989 in 2002, med letoma 1993 in 2003 je bil kitajski predsednik. V njegovem času se je začel kitajski gospodarski vzpon. Nekdanji predsednik je v starosti 96 let po odpovedi organov zaradi levkemije umrl v sredo na svojem domu v Šanghaju.