Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potem ko so britanske šole na Kitajskem pred petimi leti doživele pravi razcvet, so priložnost izkoristile elitne britanske šole in začele pospešeno odpirati kampuse za otroke bogatih kitajskih družin in zahodnih izseljencev.

A potem ko je s pandemijo koronavirusne bolezni med tujimi učitelji močno upadlo zanimanje, kitajska vlada pa je učni program okrepila z domoljubjem in nacionalno varnostjo, se zdaj tuje šole spoprijemajo z vse večjimi izzivi, poroča Guardian.

V zadnjih dveh letih se je tako zaprlo več mednarodnih zasebnih šol, preostale pa se skušajo prilagoditi novim, strogim pravilom, kaj točno se otroke lahko uči. Novi zakon bo začel veljati s 1. januarjem in bo še zaostril položaj. Draž mednarodnih šol je namreč prav zahodni slog poučevanja.

Zakon veleva, da “domoljubno izobraževanje preveva vse ravni in tipe šol ter vse predmete, tako z ideologijo kot s politično teorijo".

Kitajska ima približno 180.000 zasebnih izobraževalnih ustanov, v katere je vpisanih več kot 55,6 milijona učencev, kažejo podatki British Councila.

13 odstotkov vseh učencev in študentov obiskuje zasebne šole, od katerih so nekatere že vpeljale v svoje učne programe domoljubno izobraževanje.

Eden od učiteljev na neki zasebni mednarodni šoli v Pekingu, povezani s prestižno britansko šolo, je dejal, da je skoraj celotni oddelek za zgodovino odšel, ko so v šoli pred dvema letoma začeli učiti kitajski učni program namesto mednarodnega.