Vzrok za nesrečo ni znan. Vreme je bilo v času vzleta letala dobro. Foto: Reuters
Vzrok za nesrečo ni znan. Vreme je bilo v času vzleta letala dobro. Foto: Reuters

Letalo je bilo last zasebne letalske družbe Summit Air. V njem ni bilo potnikov, ampak le pilot, kopilot in stevardesa. Kopilot je umrl na kraju nesreče, poleg njega sta umrla še dva varnostnika, ki sta bila v bližini helikopterja. Pilot je eden izmed treh ranjenih ljudi. Vzrok za nesrečo še ni znan.

Letališče Tenzing Hillary v Lukli, ki leži na nadmorski višini 2845 metrov, je znano kot izhodišče za vzpon na najvišjo goro na svetu Mount Everest. Leži 125 kilometrov severovzhodno od nepalske prestolnice Katmandu, zaradi obkroženosti z gorami in kratke vzletno-pristajalne steze pa slovi kot eno najnevarnejših letališč na svetu.

Letališče je postavil novozelandski alpinist Edmund Hillary kot darilo domačinom odmaknjene pokrajine Solukhumbu. Hillary se je v zgodovino zapisal, ko je leta 1953 skupaj s šerpo Tenzingom Norgajem prvi stopil na vrh Mount Everesta.

Letalske nesreče so pogoste tudi na drugih letališčih v Nepalu, v katerem leži osem izmed 14 najvišjih vrhov na svetu. Februarja je v nesreči helikopterja na vzhodu države umrlo sedem ljudi, tudi tamkajšnji minister za turizem. Leta 2008 pa je med pristajanjem letala v Lukli umrlo 15 potnikov in trije člani posadke.