Nova Zelandija je z januarjem prepovedala baterijsko rejo kokoši. Foto: AP
Nova Zelandija je z januarjem prepovedala baterijsko rejo kokoši. Foto: AP

V mnogih trgovinah v tej otoški državi so police z jajci izpraznjene, druge pa so uvedle omejitve, koliko jajc lahko kupi vsak potrošnik. Vzrok za nenadno pomanjkanje jajc je odločitev vlade, ki je z začetkom leta prepovedala baterijsko rejo kokoši, kar je privedlo do dviga stroškov in premajhne ponudbe, piše BBC.

Michael Books, izvršni direktor zveze proizvajalcev jajc, je dejal, da v državi preprosto ni dovolj kokoši, da bi znesle dovolj jajc za zadostitev povpraševanja. Pritožujejo se tudi slaščičarji, ki opozarjajo, da nekaterih sladic, kot je na primer priljubljena torta pavlova, ne morejo več izdelovati.

Kletke velike kot list papirja

V zvezi opozarjajo, da je moralo od leta 2012 tri četrtine njenih članov spremeniti način reje kokoši ali opustiti dejavnost. Tistega leta je namreč vlada napovedala, da bo prepovedala prodajo jajc kokoši iz baterijske reje oziroma reje v kletkah. Kletke so namreč lahko velike tudi le kot list papirja A4, zato velja splošno mnenje, da je za kokoši takšno življenje zelo kruto. Baterijska reja je v večini evropskih držav že prepovedana, opustili so jo med drugim tudi v Mehiki, Kanadi in Izraelu. Avstralija je prepoved napovedala za leto 2036.

V nekaterih trgovinah so določili omejitve količine jajc za vsakega kupca. Foto: AP
V nekaterih trgovinah so določili omejitve količine jajc za vsakega kupca. Foto: AP

Books je dejal, da so se mnogi rejci v zadnjih letih zato usmerili v rejo kokoši "v kolonijah", kar pomeni, da ima perutnina večje kletke, v katerih se lahko premikajo. A leta 2019 sta se edini dve verigi supermarketov v Novi Zelandiji hkrati odločili, da od leta 2025 naprej ne bosta več prodajali niti jajc, pridobljenih na tak način. "Ta odločitev je popolnoma šokirala kmete, ki so se že tako trudili, da ne bi njihova dejavnost popolnoma razpadla. Številni bi morali kupiti novo farmo, če bi želeli rediti kokoši na popolnoma nov način," je dodal.

Rejci se poleg tega spopadajo tudi s podobnimi težavami kot drugje po svetu, saj je vojna v Ukrajini dvignila ceno krme. Za povrh so jih udarile še bolezni, ki so zmanjšale število perutnine.

Vlada po drugi strani trdi, da tesno sodeluje s kmeti in da jim je zagotovila prehodno obdobje, v katerem se lahko prilagodijo na nov način reje. Prepričani so, da lahko rejci zmanjšajo vpliv sprememb na poslovanje, na cene jajc pa nove metode reje ne bi smele vplivati, so dodali.

Veliko povpraševanje po kokoših

Pomanjkanje jajc pa je privedlo še do enega zanimivega pojava – številni Novozelandci mrzlično kupujejo kokoši, da bi jih imeli za svoje hišne ljubljenčke in si s tem zagotovili tudi domača jajca. Povpraševanje po piščancih in kokoših se je v zadnjih tednih podvojilo, prav tako je narasla tudi njihova cena. Za kokoš nesnico je bilo treba pred krizo v povprečju odšteti 10,6 evra, zdaj pa se prodajajo za 47 evrov.