Samo v Hirošimi so ameriške sile z bombo ubile več kot 140.000 ljudi. Foto: EPA
Samo v Hirošimi so ameriške sile z bombo ubile več kot 140.000 ljudi. Foto: EPA

Župan mesta Kazumi Macui je pozval svet, naj se umakne od jedrskega orožja k dialogu, ki bo utemeljen na zaupanju, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Udeleženci okrnjene slovesnosti so za minuto obmolknili natančno ob 8.15 (1.15 po srednjeevropskem času), s čimer so zaznamovali trenutek, ko je nad tem japonskim mestom eksplodirala štiri tone težka ameriška bomba iz obogatenega urana in uničila okoli 90 odstotkov mesta.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v videosporočilu opozoril, da Hirošime ne definira le tragedija, ki se je zgodila. Poudaril je, da je odziv ljudi, ki so preživeli napad, dokaz, kako odporen je človeški duh. "Svoja življenja so posvetili deljenju svojih izkušenj in kampanji, da ne bo nihče drug delil podobne usode," je dodal.

"Pred 76 leti je jedrska bomba prinesla neverjetno trpljenje, smrt in opustošenje ljudem Hirošime. Takšna tragedija se ne sme ponoviti," je še povedal.

MOK ni uslišal prošnje

Letos je obletnica potekala med olimpijskimi igrami v Tokiu in Hirošima je zaprosila, da bi to zaznamovali z minuto molka, a je Mednarodni olimpijski komite (MOK) ni uslišal.

Predsednik MOK-a Thomas Bach je županu Hirošime na prošnjo odgovoril v pismu. Kot je v torek pojasnil tiskovni predstavnik komiteja Mark Adams, bo namreč del nedeljske sklepne slovesnosti iger tudi spomin na žrtve tragedij, kot je bila Hirošima. Vendar pa športnikov in drugih udeležencev slovesnosti ne bodo pozvali, da bi spomin na ta dogodek počastili z minuto molka. Poudaril je, da so olimpijske igre nasploh eden največjih izrazov svetovnega miru.

Bach je sicer že pred igrami obiskal Hirošimo in v tamkajšnjem parku miru položil venec.

Več kot 200.000 žrtev dveh ameriških napadov

Eksplozija ameriške atomske bombe nad Hirošimo je bila prva uporaba jedrskega orožja v vojaškem spopadu. 6. avgusta 1945 ob 8.15 po krajevnem času je nad tem japonskim mestom eksplodirala štiri tone težka bomba iz obogatenega urana, imenovana Little Boy oziroma Deček, in uničila okoli 90 odstotkov mesta. Tako rekoč takoj je umrlo okoli 80.000 ljudi. Pozneje je za posledicami eksplozije skupno število žrtev doseglo okoli 140.000.

Tri dni pozneje so ZDA podoben napad izvedle še na mesto Nagasaki. Eksplozija bombe z imenom Fat man oziroma Debelinko s plutonijevo sredico je zahtevala okoli 40.000 smrtnih žrtev, za posledicami pa je pozneje umrlo še okoli 30.000 ljudi. Še šest dni pozneje je Japonska kapitulirala in druga svetovna vojna se je končala tudi na azijsko-pacifiškem območju.

V Hirošimi minuta molka ob 76. obletnici napada ZDA