Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protestniki so na Tajskem tako razblinili dolgoletni tabu kritiziranja kralja, s čimer tvegajo zaporne kazni. Javni komentarji proti močni in premožni monarhiji so nenavadni, kot poroča Guardian, pa so protestniki s tem naredili odločilen korak v sporu.

Vlada se je znašla v precepu, saj, kot pravijo analitiki, če ne bo storila ničesar proti kritikam kralja, bo spodkopala svoj položaj in še okrepila dvome o vlogi monarhije, če bi se ostro odzvala proti kritikam, pa bi proteste še spodbudila.

Tajski lese-majeste (francoski izraz, ki pomeni žalitev veličanstva, op. a.), ki je eden najstrožjih na svetu, prepoveduje vsakršno javno kritiziranje kralja, kraljice in najožjih družinskih članov. Kdor ga krši, mu grozi do 15 let zaporne kazni. Od vojaškega udara leta 2014 so zakon še zaostrili.

Širjenje novega koronavirusa je sicer ustavilo proteste, a le začasno. Študentje vse od državnega udara poudarjajo neenakost v državi in pozivajo k demokraciji. Kot poudarjajo številni, prihodnosti v državi s takšno ureditvijo ne vidijo več. Gospodarstvo je stagniralo že pred pandemijo, zdaj pa se je položaj še poslabšal.

Na protestih, ki jih organizirajo različne skupine, imajo skupne zahteve – razpustitev vlade, prenehanje ustrahovanje aktivistov in ponoven zapis ustave, ki je bila sestavljena pod vojaško vladavino in je utrdila moč vojske.

Na ponedeljkovem shodu, kjer se je zbralo več tisoč ljudi, so zahtevali tudi reformo monarhije. Glavne zahteve so, da kritike kraljeve oblasti niso več kazensko preganjane, zmanjševanje kraljevega proračuna in prepoved kraljevega poseganja v politiko.

Kralj Rama X., ki večino časa preživi v Nemčiji, je leta 2016 nasledil svojega očeta Bumibola Aduljededža, okronali pa so ga lani. Po smrti očeta je okrepil svojo oblast. Prajut, ki je lani slavil na spornih volitvah, je dejal, da mu komentarji protestnikov niso všeč, že predtem pa je povedal, da kralj (za zdaj) ni zahteval pregona protestnikov v skladu z zakonom lese-majeste.

Kot piše Guardian, je premier dodal, da bo prisluhnil pomislekom glede ustave. Vendarle pa poročajo, da so ukrepi proti protestnikom vse agresivnejši. General Apirat Kongsompong je medtem prejšnji teden protestnike označil za sovražnike naroda. V nedeljo načrtujejo v prestolnici Bangkoku enega največjih shodov do zdaj.