Satoši Uematsu od prijetju. Foto: Reuters
Satoši Uematsu od prijetju. Foto: Reuters

Sodnik je dejal, da je Satoši Uematsu načrtoval umore in je namerno ubijal. Tožilstvo trdi, da je moški zmožen prevzeti odgovornost za nasilje v centru Cukui Jamajuri En v bližini Tokia. Obsodili so ga na smrt z obešenjem.

Uematsu ni nikoli zanikal vpletenosti v napad, vendar pa ni priznal krivde. Njegovi odvetniki so trdili, da trpi za duševno boleznijo, povezano z uživanjem marihuane.

30-letnik je razsodbo sprejel ravnodušno. Med branjem sodbe je gledal naravnost v sodnika. Na sodbo naj se ne bi pritožil, čeprav je nasprotoval smrtni kazni. Med sojenjem je dejal, da duševno prizadeti ljudje, ki ne morejo komunicirati, nimajo človekovih pravic, zato ni nobenega smisla, da živijo. Umor je storil "v dobrobit družbe", je še dodal.

Uematsu je julija 2016 v domu za duševno prizadete z več noži ubil 19 ljudi, še 25 pa jih je ranil, 20 od njih huje. Ponoči, ko so oskrbovanci spali, je obiskal sobo za sobo in enega za drugim zabodel. V domu, kjer je prebivalo okoli 150 ljudi, je bil napadalec v preteklosti zaposlen, a so ga februarja 2016 odpustili. Po zločinu se je sam predal policiji.

Po napadu je prišlo na dan, da je Uematsu pred tem pisal pismo japonskemu parlamentu, v katerem je zaprosil za dovoljenje, da ubije 470 duševno prizadetih ljudi.