Srečanja so se udeležili avstralski premier Anthony Albanese, ameriški predsednik Joe Biden, japonski premier Fumio Kišida in indijski premier Narendra Modi. Foto: Reuters
Srečanja so se udeležili avstralski premier Anthony Albanese, ameriški predsednik Joe Biden, japonski premier Fumio Kišida in indijski premier Narendra Modi. Foto: Reuters

"Ker ruski napad na Ukrajino pretresa temeljna načela mednarodnega reda, smo potrdili, da enostranskih poskusov spreminjanja statusa quo s silo ne bomo nikoli in nikjer dopuščali, zlasti ne v indijsko-pacifiški regiji," je poudaril japonski premier Fumio Kišida. Prav tako je naznanil, da se je četverica na področju infrastrukture zavzela, da bo v naslednjih petih letih vložila več kot 50 milijard dolarjev v pomoč projektom v regiji.

Biden znova dal zagotovila Tajvanu

Ameriški predsednik Joe Biden se je v uvodnem govoru usmeril zlasti na rusko invazijo v Ukrajini in poudaril, da je ruski napad povečal pomen ohranjanja "svobodne in odprte" indijsko-pacifiške regije.

Ob robu srečanja je na novinarski konferenci ponovil, da politika ZDA do Tajvana, ki ga Kitajska obravnava kot uporniško provinco, ostaja nespremenjena. ZDA tako ostajajo zavezane, da bodo priskočile na pomoč, če si bo Kitajska skušala s silo priključiti Tajvan.

Avstralski premier Anthony Albanese, ki je po hitrem postopku v ponedeljek zaprisegel kot novi premier države, da bi se lahko udeležil srečanja v japonski prestolnici, je ponovil zavezanost Avstralije zavezništvu ter njunim skupnim projektom in ciljem.

"Prednostne naloge nove vlade se ujemajo s programom četverice, torej z ukrepanjem v zvezi s podnebnimi spremembami ter izgradnjo močnejše in odpornejše indijsko-pacifiške regije z večjo gospodarsko varnostjo, kibernetsko varnostjo, energetsko varnostjo ter okoljsko in zdravstveno varnostjo," je še dodal. Na Twitterju je napovedal, da bo Avstralija leta 2023 gostila naslednje srečanje voditeljev četverice Quad.

Biden se je nato še ločeno sestal s predsednikoma vlad Indije in Avstralije. Glavni temi pogovorov sta bili vojna v Ukrajini in krepitev meddržavnih odnosov. Biden, ki je v okviru strategije za zajezitev vpliva Kitajske poglobil vezi z Avstralijo, je na srečanju z avstralskim premierjem Anthonyjem Albanesejem ameriško-avstralsko zavezništvo označil za "sidro stabilnosti in blaginje" v indijsko-pacifiški regiji. Po podatkih Bele hiše sta se v pogovorih za zaprtimi vrati dotaknila tem, kot so varnostno zavezništvo Aukus med Avstralijo, Združenim kraljestvom in ZDA ter prizadevanja za kaznovanje Rusije zaradi njenega vdora v Ukrajino.

Srečanje voditeljev Japonske, ZDA, Indije in Avstralije