Največ glasov naj bi dobila stranka Palang Pračarat. Foto: Reuters
Največ glasov naj bi dobila stranka Palang Pračarat. Foto: Reuters

Volilna komisija je sporočila, da bo neuradne izide za 350 sedežev predstavniškega doma, izbranih v volilnih enotah, objavila v petek, za vseh 500 sedežev pa do 9. maja. Nedeljske volitve so bile prve po državnem udaru leta 2014, ki je z oblasti odnesel demokratično izvoljeno vlado pod vodstvom premierke Jingluk Šinavatra. Oblast je prevzela vojaška hunta, ki je obljubila, da bo znova vzpostavila red in zgladila velike politične delitve v državi. Šele nato pa naj bi znova vzpostavili demokracijo.

Po preštetih 95 odstotkih glasov je stranka Palang Pračarat, ki jo vodi prvi mož hunte Prajut Čan Oča, zbrala 97 sedežev v spodnjem domu narodne skupščine. Stranka, povezana z vojsko, potrebuje 126 sedežev v predstavniškem domu, da bi Prajut ostal na premierskem položaju. O premierju skupaj glasujeta oba domova parlamenta, pri čemer vseh 250 članov zgornjega doma imenuje vojska. Stranka Pheu Thai, ki je povezana z nekdanjima premierjema Jingluk in Taksinom Šinavatro, je po delnih izidih osvojila 137 sedežev, progresivna stranka Naprej prihodnost pa 30 sedežev.

Pheu Thai: Osvojili smo "ljudski mandat"
Pheu Thai bi za imenovanje premierja potrebovala 376 glasov v predstavniškem domu, da bi preglasovala senat. Kandidatka Pheu Thai za premierko Sudarat Kedžuraphan je dejala, da je njena stranka osvojila "ljudski mandat" za oblikovanje vlade: "Kot smo dejali, stranka, ki osvoji največ sedežev, je tista, ki je dobila zaupanje ljudi." Obe stranki tako trdita, da imata pravico do sestave vlade in razglašata zmago na volitvah. "Dobili smo največ glasov in po tajski ustavi stranka, ki dobi največ glasov, sestavlja vlado," je dejal Sontirat Soniravong iz stranke Palang Pračarat.

Sorodna novica Politično nemirna Tajska voli ‒ podpora hunti ali nekdanjemu premierju?

Po podatkih volilne komisije je stranka Palang Pračarat osvojila 7,69 milijona glasov, Pheu Thai 7,2 milijona in Naprej prihodnost 5,3 milijona. Udeležba je bila 65,9-odstotna, kar je manj od pričakovanj glede na vsesplošno navdušenje nad prvimi volitvami po skoraj osmih letih in dolge vrste pred volišči.

Na volilno komisijo letijo številne kritike zaradi prelaganja objave uradnih izidov točnega števila sedežev, prav tako se vrstijo pritožbe zaradi nepravilnosti na voliščih, kupovanja glasov in neveljavnih glasovnic, ki jih je bilo kar 1,9 milijona. Sudarat Kedžuraphan je opozorila na nepravilnosti in dejala, da v njeni stranki "zbirajo dokaze o volilnem procesu". Tudi Taksin Šinavatra, ki živi v izgnanstvu, je v Hongkongu komentiral, da so bile volitve prirejene.