V Vietnamu je več regij ostalo brez elektrike. Foto: EPA
V Vietnamu je več regij ostalo brez elektrike. Foto: EPA

V Kambodži je zaradi nenehnega deževja močno narasla gladina reke Mekong, na tisoče hiš in cest, zlasti na obmejnem območju s Tajsko, pa je bilo močno poškodovanih.

"Tajfun bo počasi oslabel in postal tropska depresija," je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za vodne vire in hkrati opozoril, da se v prihodnjih dneh v Kambodži ter Laosu in na Tajskem še vedno pričakuje močno deževje. Zato so oblasti prebivalce v nižje ležečih regijah pozvale k posebni previdnosti in jih posvarile pred nenadnimi poplavami.

Noru je v torek zvečer z močnim vetrom in obilnim dežjem zajel tudi osrednje dele Vietnama. Več regij je ostalo brez elektrike, na tisoče hiš pa je bilo poškodovanih. Po podatkih oblasti smrtnih žrtev doslej ni bilo, vseeno pa svarijo pred poplavami in zemeljskimi plazovi.

V pripravah na tajfun so vietnamske oblasti odredile evakuacijo več sto tisoč ljudi in zaprle skoraj polovico letališč, več šol in uradov v osrednjih provincah. Ministrstvo za obrambo je tudi mobiliziralo približno 40.000 vojakov, opremljenih z oklepnimi vozili in čolni. Posledice tajfuna pa so bile manjše, kot so oblasti prvotno napovedovale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hitrost vetra, ko je nevihta dosegla obalo, je znašala do 133 kilometrov na uro, nato se je znižala na 117 kilometrov na uro.

Tajfun Noru je v nedeljo zajel Filipine, kjer je po zadnjih podatkih umrlo najmanj osem ljudi. Nevihto je filipinska vremenska služba pred prihodom na kopno razglasila za super tajfun in ob tem izdala najvišjo stopnjo opozorila. Zdaj Noru potuje proti zahodu, a že preden bo dosegel Tajsko, naj bi se spremenil v tropsko depresijo.