Zadnji stik z alpinistoma so imeli v baznem taboru 24. februarja. Foto: AP
Zadnji stik z alpinistoma so imeli v baznem taboru 24. februarja. Foto: AP

Ballard in Nardi sta se svoji ekipi v baznem taboru nazadnje oglasila z Nanga Parbata 24. februarja, ko sta bila na višini 6300 metrov.

Iskalno akcijo so sprožili nekaj dni zatem, a jo je močno oviralo slabo vreme in napetosti med Pakistanom in Indijo. Tako j emorala reševalna odprava čakati na dovoljenje za polet helikopterja, ko je Pakistan zaradi spora z Indijo začasno zaprl svoj zračni prostor.

V sredo so poročali, da so iskanje preklicali, a so ga nato nadaljevali, ko so na grebenu, po katerem sta se pogrešana skušala povzpeti na vrh, opazili ležeči "silhueti". Oblasti so zdaj potrdile, da je šlo dejansko za pogrešana alpinista, poroča BBC. Menijo, da je moška presenetil silovit plaz.

Stefano Pontecorvo, italijanski veleposlanik v Pakistanu, je povedal, da je španski alpinist Alex Txikon trupli odkril na poti na grebenu Mummery. Trupli sta ležali na delu gore, ki ga je zelo težko doseči, a je Pontecorvo dejal, da bodo storili vse, da bi prišli do njiju.

Ballardova mama umrla na K2-ju

Zgodba ima še toliko bolj tragični pridih, ker je bil 30-letni Ballard sin najboljše britanske alpinistke Alison Hargreaves, ki je umrla pri 33 letih med sestopanjem z vrha K2-ja leta 1995 – istega leta, ko se je kot prva ženska brez dodatne pomoči in kisika povzpela na Everest.

30-letni Ballard in 42-letni Nardi sta skušala Nanga Parabat osvojiti pozimi - kar je Nardi v preteklosti že neuspešno poskušal. Foto: AP
30-letni Ballard in 42-letni Nardi sta skušala Nanga Parabat osvojiti pozimi - kar je Nardi v preteklosti že neuspešno poskušal. Foto: AP

Tom je bil takrat star šest let, njegova sestra Kate pa štiri, Tom pa je takoj vprašal očeta Jima, ali gredo lahko do K2 se poslovit od mame – odpravo so organizirali v nekaj tednih in Jim je otroka z ekipo popeljal globoko v pogorje Karakorum.

Hargreavesova je želela kot prva in brez dodatne pomoči v eni sezoni stati na treh najvišjih vrhovih sveta, poleg Everesta in K2 še na Kangčendzengi.

Bolje živeti en dan kot tiger ...

Družina se je zaradi Hargreavesove prav tako istega leta preselila iz Anglije v Škotsko višavje, da bi imela Allison boljše razmere za trening. Hargreavesova je bila šest mesecev noseča s Tomom, ko je preplezala severno steno Eigerja. Živela je po motu, da je "bolje živeti en dan kot tiger, kot pa tisoč dni kot ovca".

Kljub temu je Jim Ballard v intervjuju za Telegraph pred dnevi dejal, da bi Allison s "stisnjenimi zobmi" gledala, kako ji Tom sledi v alpinizem. "A bi bila ponosna na to, kaj je dosegel. Ne, je ponosna." Pogovor z novinarjem je Ballard starejši končal v solzah: "Da se mi to zgodi dvakrat ... to je skoraj nemogoče prenesti."

Tom sam ni imel izkušenj s Himalajo, je pa veljal za odličnega alpinista in je leta 2015 postal prvi, ki je v eni sezoni opravil zimske solovzpone v šestih največjih severnih stenah Alp. Zadnja leta je živel z očetom v italijanskih Dolomitih.

Ubijalska gora

42-letni Nardi je imel v nasprotju z Ballardom kar nekaj himalajskih izkušenj in je v preteklosti že večkrat skušal osvojiti Nanga Parbat pozimi.

Več sto alpinistov, večinoma iz Evrope, poskuša vsako leto osvojiti zahtevne vrhove v Pakistanu, le redki pa se na neverno pot podajo pozimi, ko vzpon dodatno otežujejo slabo vreme in plazovi.

Nardijeva ekipa je novico, da so trupli našli, potrdila na njegovi uradni strani na Facebooku. "Z izjemno bolečino sporočamo, da je iskanje Danieleja in Toma končano. Del njiju bo za vedno ostal na Nanga Parbatu," so zapisali.

Ob tem so dodali, da je bil Nardi "ljubitelj življenja in pustolovščin, tankovesten, pogumen, zvest, pozoren do podrobnosti in vedno prisoten v trenutkih, ko ga je kdo potreboval".

Ballardova mama je bila najboljša britanska alpinistka vseh časov Allison Hargreaves. Umrla je pri 33 letih med sestopom s K2-ja. Foto: AP
Ballardova mama je bila najboljša britanska alpinistka vseh časov Allison Hargreaves. Umrla je pri 33 letih med sestopom s K2-ja. Foto: AP

In še: "Družina se spominja Toma kot sposobnega alpinista in pogumnega Danielejevega prijatelja. V mislih smo z njim."

Humarja z gore rešili

Nanga Parbat na pakistanski strani Himalaje je deveta najvišja gora sveta, a velja za eno najnevarnejših in najtežjih za osvojiti. Je brutalna in ne odpušča napak, znana je po srditih neurjih in nenadnih smrtonosnih plazovih.

Od leta 1895 je na njej umrlo že 84 alpinistov in si je prislužila vzdevek "Ubijalska gora". Zdaj so k tej črni bilanci prišteli še dve življenji.

Gore se dobro spominjamo tudi Slovenci, saj je leta 2005 med solovzponom sredi stene na 6000 metrih zaradi plazov ostal ujet Tomaž Humar, ki pa so ga po šestih dneh rešili.

Humar pa ni imel te sreče med vzponom na Langtang Lirung v nepalski Himalaji, kjer se je leta 2009 poškodoval in obtičal, reševalna odprava pa ga je po nekaj dneh našla mrtvega.