Ena izmed tarč je bila tudi cerkev v Negombu. Foto: Reuters
Ena izmed tarč je bila tudi cerkev v Negombu. Foto: Reuters

Eksplozije so skoraj istočasno odjeknile med velikonočnimi mašami v katoliških cerkvah v Kolombu, Negombu in Batticaloi. Reuters navaja neimenovane vladne uradnike, ki pravijo, da so nekatere eksplozije izvedli samomorilski napadalci.

Šrilanške oblasti niz eksplozij sicer obravnavajo kot teroristični napad, obrambni minister Ruvan Vidževardane pa je dejal, da je napade najverjetneje izvedla ena skupina. Nihče sicer še ni prevzel odgovornosti.

Napadene so bile katoliške cerkve in hoteli. Foto: Reuters
Napadene so bile katoliške cerkve in hoteli. Foto: Reuters

V Kolombu je bila tarča napada cerkev sv. Antona, kjer je bilo po podatkih oblasti ranjenih najmanj 160 ljudi. V Negombu, kakih 30 kilometrov severno od glavnega mesta, je bila napadena cerkev sv. Sebastjana.

V eksploziji v cerkvi v Batticaloi, 250 kilometrov vzhodno od Kolomba, naj bi bilo ubitih najmanj deset ljudi, več kot 300 je ranjenih.

Napadeni pa so bili tudi trije hoteli v Kolombu, Shangri La, Cinnamon Grand Hotel in Kingsbury.

Kasneje je prišlo še do sedme in osme eksplozije. Ena je odjeknila v hotelu blizu nacionalnega živalskega vrta, druga pa v južnem predmestju Kolomba Dehivala. Ubitih je bilo pet ljudi, od tega trije policisti.

Med žrtvami ni Slovencev

Prizorišče ene od eksplozij. Za napade za zdaj še nihče ni prevzel odgovornosti. Foto: Reuters
Prizorišče ene od eksplozij. Za napade za zdaj še nihče ni prevzel odgovornosti. Foto: Reuters

Med žrtvami je po do zdaj znanih podatkih tudi najmanj 32 tujcev iz devetih držav. Umrli tujci so iz Indije, Danske, ZDA, Velike Britanije, Portugalske, Kitajske, Nizozemske, Belgije in Turčije.

Slovenskih državljanov po doslej znanih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni med žrtvami napadov.

Po podatkih oblasti je bilo v Kolombu ubitih najmanj 64 ljudi, Negombu 67, v kraju Batticaloa pa 25. V Kolombu so v bolnišnicah sprejeli 254 ranjenih, v drugih dveh krajih pa 60.

Vlada je razglasila policijsko uro in zaprla dostop do večjih družbenih omrežij ter aplikacij za izmenjavo sporočil, kot sta Facebook in WhatsApp, v želji po preprečevanju širjenja neresničnih informacij in govoric. Minister za izobraževanje Akila Viradž Karijavasam je sporočil, da bodo vse šole v ponedeljek in torek zaprte.

Šrilanko pretresle usklajene eksplozije

Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) za zdaj nima informacij, da bi bili med žrtvami tudi slovenski državljani. MZZ sporoča, da po izjavi slovenskih turističnih agencij njihove skupine turistov niso bile blizu lokacijam napadov in so na varnem.


Glede varnosti potovanj v Šrilanko ministrstvo opozarja, da obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujejo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.


Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz Indije, slovenski državljani pa se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katere koli države članice Evropske unije.


Predsednik republike Borut Pahor je na družbenem omrežju Twitter v imenu Slovenije in njenih državljanov izrekel sožalje svojcem žrtev, podobno je storil tudi zunanji minister Miro Cerar, ki je ob tem napade obsodil.

Je kriva radikalna muslimanska skupina?

Za zdaj ni nihče prevzel odgovornosti za napade. Je pa glede na dokumente, v katere je imel vpogled AFP, načelnik šrilanške policije Pudžut Džajasundara pred desetimi dnevi pristojnim službam poslal opozorilo, da samomorilski napadalci načrtujejo napade na pomembne cerkve.

"Tuja obveščevalna služba je poročala, da NTJ načrtuje samomorilske napade na pomembne cerkve kot tudi na indijsko predstavništvo v Kolombu," piše v obvestilu.
NTJ je radikalna muslimanska skupina, ki je povezana z lanskim uničevanjem budističnih kipov v Šrilanki, pojasnjuje AFP.

Reuters medtem poroča, da krščanske skupine v državi sporočajo, da so jih v zadnjih letih ustrahovali skrajni budistični menihi. V Šrilanki prihaja tudi do spopadov med večinskimi budisti in manjšinskimi muslimani.

Premier poziva k enotnosti

Premier Ranil Vikremesinghe je ostro obsodil napade. "Šrilančane v tem tragičnem času pozivam, naj ostanejo enotni in močni. Prosim, izogibajte se širjenju nepreverjenih informacij in ugibanj. Vlada je takoj sprejela ukrepe za obvladovanje položaja," je sporočil na Twitterju.

Šrilanški predsednik Majtripala Sirisena je ob eksplozijah izrazil pretresenost in pozval k miru. BBC poroča, da je nadškof Kolomba zaradi napadov preklical vse večerne velikonočne maše.

V večinsko budistični Šrilanki z 21 milijoni prebivalcev živi okoli 1,2 milijona katolikov. Okoli 70 odstotkov prebivalcev je budistov, 12 odstotkov hindujcev, 10 odstotkov muslimanov in 7 odstotkov kristjanov.

Oblasti so uvedle policijsko uro in omejile uporabo družbenih omrežij. Foto: Reuters
Oblasti so uvedle policijsko uro in omejile uporabo družbenih omrežij. Foto: Reuters