Foto: Reuters
Foto: Reuters

67-letni Abe je imel v Nari govor pred nedeljskimi volitvami v zgornji dom japonskega parlamenta in je prišel podpret lokalnega kandidata vladajoče Liberalnodemokratske stranke. K njemu je od zadaj pristopil moški in ga dvakrat ustrelil.

Prvi strel naj bi ga zgrešil, po drugem strelu pa se je zgrudil na tla. Ljudje so mu priskočili na pomoč in ga oživljali. Takoj nato so ga odpeljali v bolnišnico, domnevno s srčnim zastojem.

Televizijski posnetki so prikazovali Abeja, ki je po napadu ležal na ulici in krvavel iz vratu, medtem ko so ga začeli oživljati. Pozneje so mediji poročali, da je imel tudi notranje krvavitve na levi strani prsnega koša.

Domnevni napadalec. Foto: Reuters
Domnevni napadalec. Foto: Reuters

Premier Fumio Kišida je prekinil svojo predvolilno kampanjo na severu države in se vrnil v Tokio, kjer je v nagovoru rojakom najostreje obsodil napad in ga označil za napad na temelje japonske demokracije.

Kot je dejal, ne najde besed ob umoru Abeja. Na novinarski konferenci je vidno ganjen dejal, da je molil, da bo preživel, vendar je umrl, kar zelo obžaluje. Izrazil je sožalje in dejal, "da moli, da njegova duša počiva v miru".

Storilec priznal dejanje

Policija je takoj po napadu aretirala 41-letnega moškega, ki je streljal na Abeja. Identificirali so ga kot Tecujo Jamagamija. Moški se aretaciji ni upiral in ni poskušal zbežati. V napadu naj bi uporabil doma narejeno pištolo.

Osumljenec je policiji povedal, da je gojil zamero do "določene organizacije" in je verjel, da je del te skupine Šinzo Abe, zato ga je tudi ustrelil, je na tiskovni konferenci povedal načelnik policije.

Abeju so najprej na pomoč priskočili udeleženci shoda. Foto: Reuters
Abeju so najprej na pomoč priskočili udeleženci shoda. Foto: Reuters

Na vprašanje, ali je bil cilj strelca ubiti Abeja, je policija odgovorila zgolj, da je Jamagami priznal, da je bil on tisti, ki je ustrelil nekdanjega premierja.

Kot poročajo japonski mediji, je bil napadalec nekdanji pripadnik japonske mornarice, ki jo je zapustil leta 2005.

Pri preiskavi storilčevega doma so preiskovalci našli več ročno izdelanih kosov strelnega orožja, podobnih tistemu, ki ga je Jamagami uporabil v napadu.

Kišida je dejal, da še ne more pojasniti, kako bo napad vplival na volilno časovnico. Vlada je sicer takoj po napadu sporočila, da volitev ne bodo prestavili, so pa vse največje stranke prekinile predvolilno kampanjo.

Visoke predstavnike japonskih političnih strank vedno spremljajo oboroženi varnostniki, a se politiki med predvolilnimi shodi pogosto srečujejo in rokujejo z mimoidočimi.

Abe je bil na položaju premierja leta 2006, ko je postal najmlajši predsednik japonske vlade, in nato znova od leta 2012 do leta 2020, ko je odstopil s položaja zaradi bolezni.

Japonska ima zelo stroge zakone glede strelnega orožja in primeri strelskih napadov so izjemno redki. Leta 1960 je vodjo Japonske socialistične stranke z manjšim samurajskim mečem zabodel skrajni desničar, leta 2007 pa je župana Nagasakija ubil pripadnik japonske mafije jakuza.

So atentati na Japonskem res taka redkost?
Japonska vlada je po napadu na Abeja oblikovala posebno krizno ekipo. Foto: Reuters
Japonska vlada je po napadu na Abeja oblikovala posebno krizno ekipo. Foto: Reuters

Odzivi z vsega sveta

Na tragični dogodek so se že odzvali številni svetovni voditelji. Slovenski predsednik Borut Pahor je na Twitterju zapisal, da je Slovenija pretresena zaradi atentata in da so misli Slovencev pri Abeju in njegovi družini.

Sorodna novica Šinzo Abe: trdoživ politik in japonski premier z najdaljšim stažem

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju obsodila "strahopeten in brutalen umor" Abeja, velikega demokrata in zagovornika večstranskega svetovnega reda, ki je šokiral ves svet. "V mislih in z molitvijo smo z vašo družino in prebivalci Japonske," je dodala.

Britanski premier v odhodu Boris Johnson je na Twitterju zapisal, da je "žalosten in zgrožen" zaradi "podlega napada", medtem ko je predsednik Evropskega sveta Charles Michel izjavil, da je "šokiran in žalosten zaradi strahopetnega napada" ter da "nikoli ne bo razumel brutalnega umora tega velikega človeka". Abeja je označil za "resničnega prijatelja" in "gorečega zagovornika multilateralizma in demokratičnih vrednot".

Indijski premier Narendra Modi je dejal, da ga je napad na Abeja "globoko prizadel", nekdanjega japonskega premierja pa je označil za "dragega prijatelja".

Abe je bil premier z najdaljšim stažem. Foto: Reuters
Abe je bil premier z najdaljšim stažem. Foto: Reuters

Obama in Biden se poslavljata od prijatelja

Na napad so se odzvale tudi ZDA, pri čemer je najdaljša izjava prišla od nekdanjega predsednika Baracka Obame, ki je z Abejem tesno sodeloval, ko sta bila oba na najvišjem položaju svojih držav.

"Šokiran in užaloščen sem ob atentatu na prijatelja in dolgoletnega partnerja Šinza Abeja na Japonskem. Nekdanji premier Abe je bil predan tako državi, ki ji je služil, kot izjemnemu zavezništvu med ZDA in Japonsko."

"Vedno se bom spominjal, kako sva sodelovala za krepitev našega zavezništva, ganljivih izkušenj obiska Hirošime in Pearl Harborja skupaj ter milosti, ki sta jo z ženo Akie Abe pokazala meni in Michelle. Z Michelle pošiljava najgloblje sožalje japonskemu ljudstvu, ki je v teh bolečih trenutkih v najinih mislih."

Zdajšnji predsednik ZDA Joe Biden pa: "Sem pretresen, ogorčen in globoko užaloščen nad novico, da je bil moj prijatelj Šinzo Abe, nekdanji japonski premier, ubit. Abe je bil prvak prijateljstva med našima narodoma. ZDA stojijo ob strani Japonski v tem bridkem času."

Ameriški zunanji minister Anthony Blinken, ki se trenutno udeležuje zasedanja zunanjih ministrov skupine G20 na Baliju, je dejal, da so ZDA "globoko užaloščene in zaskrbljene".

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na Twitterju izrazil "globoko užaloščenost zaradi gnusnega umora Šinza Abeja, zagovornika demokracije" in dolgoletnega prijatelja ter sodelavca. Izrazil je sožalje "njegovi družini, japonskemu premierju in prebivalcem Natove partnerice Japonske v teh težkih časih".

Ruski predsednik Vladimir Putin je Abejevi vdovi in mami v telegramu zaželel poguma ob "nepopravljivi izgubi". Izrazil je prepričanje, da bodo "lepi spomini na tega izjemnega človeka vedno živeli v srcih tistih, ki so ga poznali", so sporočili iz Kremlja.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je izrazil sožalje družini Abeja in Japoncem, ki so izgubili cenjenega politika in premierja z najdaljšim stažem. Njegov umor je obsodil kot nesprejemljivo kriminalno dejanje.

Japonsko pretresel atentat na Šinza Abeja