Prabovo Subianto je nekdanji vojaški general. Foto: Reuters
Prabovo Subianto je nekdanji vojaški general. Foto: Reuters

72-letni nekdanji poveljnik posebnih enot, ki se je predtem že dvakrat potegoval za predsedniški položaj, je zmago razglasil, čeprav bodo uradni izidi znani šele marca.

Na stadionu v Džakarti se je zahvalil vsem podpornikom. "Ne smemo postati prevzetni, ne smemo biti ponosni, ne smemo biti evforični. Še vedno moramo biti skromni. Ta zmaga mora biti zmaga vseh Indonezijcev," je dejal. Ob tem ga je spremljal Gibran Rakabuming Raka, sin odhajajočega predsednika Vidoda, ki se je na isti listi potegoval za položaj podpredsednika.

Kljub razglasitvi zmage je Subianto poudaril, da bo počakal na uradne izide volilne komisije. "Verjamemo, da indonezijska demokracija dobro deluje. Ljudje so odločili," je dodal 72-letnik.

Uradni izidi bodo znani šele marca. Foto: Reuters
Uradni izidi bodo znani šele marca. Foto: Reuters

Princip hitrega štetja

Volilni sistem v Indoneziji temelji na principu hitrega štetja oziroma projekcije na podlagi vzorcev s posameznih volišč. Če bo obrambni minister tudi ob koncu štetja imel več kot 50 odstotkov glasov, drugi krog volitev ne bo potreben.

Njegova glavna izzivalca, nekdanji guverner province Džakarta Anies Basvedan in nekdanji guverner Osrednje Jave Gandžar Pranovo, sta po prvih projekcijah prejela 25 oziroma 17 odstotkov glasov. Nihče izmed njiju še ni priznal volilnega poraza, piše Al Džazira.

Na splošnih volitvah v Indoneziji je več kot 200 milijonov volivcev poleg predsednika izbralo tudi podpredsednika, poslance in senatorje ter predstavnike regionalnih in lokalnih oblasti.

Na podlagi predvolilnih anket bi sicer v tekmi za predsednika najverjetneje vnovič slavil Vidodo, če mu ustava ne bi prepovedovala tretjega mandata.

Dobro gospodarsko stanje ...

Subianto se je v kampanji zavezal nadaljevanju predhodnikove gospodarske politike. Indonezija je namreč lani imela petodstotno gospodarsko rast, nadaljevati želi tudi velike infrastrukturne projekte v državi. Oblasti namreč načrtujejo preselitev prestolnice iz Džakarte na otok Borneo, kjer iz nič gradijo novo mesto Nusantara.

V Indoneziji živi več kot 270 milijonov ljudi. Foto: Reuters
V Indoneziji živi več kot 270 milijonov ljudi. Foto: Reuters

Subianto zaradi napetosti med ZDA in Kitajsko med drugim obljublja tudi neuvrščeno zunanjo politiko.

... kaj pa spoštovanje človekovih pravic?

Nekateri aktivisti sicer opozarjajo na sporno preteklost Subianta, nekdanjega zeta že pokojnega dolgoletnega voditelja Suharta. Iz vojske je bil namreč nečastno odpuščen zaradi domnevnih zlorab iz 80. let, saj naj bi posebne enote pod njegovim vodstvom sodelovale pri ugrabitvah in mučenjih političnih aktivistov. "Zima prihaja," so dejali aktivisti, predstavniki akademikov, novinarjev in nevladnih skupin, ki opozarjajo, da se za državo začenja temno obdobje. Bojijo se namreč, da njegova vlada ne bo spoštovala človekovih pravic, poroča Guardian.

V času pred volitvami je bil Prabovo edini predsedniški kandidat, ki se ni udeležil dogodka o svobodi tiska in ni odgovoril na vprašalnik organizacije Human Rights Watch o ključnih vprašanjih pravic Indonezijcev.