Protestniki so metali kamenje in se borili s policisti. Foto: Reuters
Protestniki so metali kamenje in se borili s policisti. Foto: Reuters

To je bil eden najbolj krvavih dni, odkar so lani sprejeli zakon. Prav zdaj je v mestu Trump, ki se bo znova srečal s premierjem Narendro Modijem. Kraj protestov in kraj njunega srečanja sta sicer oddaljena okoli 15 kilometrov.

Da bi omejili izgrede, so postavili vozila med podpornike in nasprotnike zakona. Kljub okrepljeni prisotnosti policije pa so protestniki metali kamenje. V izgredih je bilo ubitih najmanj 13 ljudi, na zdravljenje v bolnišnico so prepeljali najmanj 35 ljudi, a domnevajo, da je ranjenih več kot 100 ljudi.

Državi naj bi v kratkem podpisali tudi obsežen trgovinski sporazum. Foto: Reuters
Državi naj bi v kratkem podpisali tudi obsežen trgovinski sporazum. Foto: Reuters

Protesti so se sicer začeli že v nedeljo na območjih mesta, kjer živijo večinoma muslimani. V ponedeljek pa so izbruhnili prvi izgredi, ko je policija med drugim posredovala s solzivcem.
Sporni zakon predvideva poenostavljen postopek za pridobitev državljanstva za nemuslimanske priseljence iz sosednjih, večinsko muslimanskih držav ‒ Afganistana, Bangladeša in Pakistana. Kritiki menijo, da zakon ni v skladu z indijsko sekularno ustavo in da želi z njim Modi marginalizirati 200 milijonov indijskih muslimanov, ki predstavljajo 14 odstotkov prebivalstva. Modi te očitke zanika.

Trump je drugi dan obiska Indije sicer dejal, da bo Indija kupila za tri milijarde dolarjev ameriške vojaške opreme, med drugim več helikopterjev, vse bližje sta tudi podpisu obsežnega trgovinskega sporazuma.