Nova Zelandija želi povsem izkoreniniti kajenje. Foto: EPA
Nova Zelandija želi povsem izkoreniniti kajenje. Foto: EPA

Ayesha Verrall z ministrstva za zdravje je po poročanju Guardiana dejala, da bodo zaradi nove zakonodaje "tisoči ljudje živeli dlje, bolj zdravo, zdravstveni sistem pa bo na boljšem za pet milijard dolarjev, ker ne bodo potrebna zdravljenja bolezni, ki jih povzroči kajenje, kot so številne oblike raka, srčni napadi, kapi, amputacije".

Nova Zelandija naj bi bila tako prva država na svetu, ki uvaja vsakoletno povišanje zahtevane starosti za nakup tobačnih izdelkov, s čimer zagotavlja, da ti ne morejo biti prodani ljudem, rojenim na prvi januar ali po njem leta 2009.

Oblasti predvidevajo še niz drugih ukrepov, da bi naredile kajenje manj dostopno. Med drugim bodo dramatično zmanjšali zakonsko dovoljeno količino nikotina v tobačnih izdelkih, ti pa se bodo lahko prodajali le v posebnih prodajalnah, in ne več tudi v običajnih trgovinah. Število prodajaln, ki bodo lahko zakonito prodajale cigarete, bo zmanjšano na 600 po vsej državi oziroma desetino zdajšnjega števila 6000.

Država je tudi povečala sredstva za zdravstvene storitve in kampanje, posebej želi pomagati pri odvajanju od kajenja staroselskim skupnostim.

Zakon bo začel veljati leta 2023, cilj oblasti pa je spremeniti Novo Zelandijo v državo brez kajenja do leta 2025.

Ayesha Verrall je julija ob prvem branju zakona dejala, da so tobačnim podjetjem desetletja omogočali, da ohranjajo svoj tržni delež tako, da so njihovi izdelki povzročali vse večjo odvisnost. Po njenih besedah so imeli več regulacij na področju varnosti prodaje sendvičev kot cigaret.

Z novim zakonom tako želijo zagotoviti, da mladi ljudje sploh nikoli ne bodo začeli kaditi. V državi sicer zaznavajo strmo padanje stopnje kajenja.

Nova zakonodaja pa ne bo omejevala t. i. vejpanja oziroma kajenja elektronskih cigaret.

Medtem ko kajenje običajnih cigaret upada, pa je vejpanje vse bolj priljubljeno. Lani je vsak dan kadilo 9,4 odstotka prebivalcev, glede na novembrske podatke letos pa le še osem. Na drugi strani pa zdaj vsak dan vejpa 8,3 odstotka odraslih, medtem ko jih je lani 6,2 odstotka.