Novozelandska premierka Jacinda Ardern. Foto: Reuters
Novozelandska premierka Jacinda Ardern. Foto: Reuters

Tarče t. i. racij ob zori (Dawn Raids) so bili ljudje, ki so v državi ostali po preteku vizumov. Novozelandske oblasti so jih deportirale v njihove domovine. Čeprav je bilo največ tovrstnih kršilcev pravil iz Združenega kraljestva, Avstralije in Južne Afrike, pa so izgnali le prebivalce pacifiških otokov.

Novozelandska premierka se je zdaj za to diskriminatorno prakso formalno in uradno opravičila. Kot je dejala na srečanju s prizadetimi družinami in predstavniki tamkajšnjih oblasti, skupnosti pacifiških otočanov na Novi Zelandiji še danes trpijo zaradi posledic policijske obravnave. Zato je izrazila upanje, da bo opravičilo prineslo "vsaj nekaj nujno potrebnega zaključka".

Kot BBC navaja spletno stran Stuff, je tongovska princesa Sui'ilikutapu pozdravila potezo premierke, njeno opravičilo je označila za "zoro za mojo skupnost".

Del uradnega opravičila je tudi zaveza vlade, da bo za izobraževanje pacifiških skupnosti namenila 1,5 milijona ameriških dolarjev, za izobraževanje voditeljev za mlade s Samoe, Tonge, Fidžija in Tuvaluja ter drugih otokov pa milijon dolarjev.

Po koncu 2. svetovne vojne je Nova Zelandija sprejela več tisoč delovnih migrantov s pacifiških otokov, saj je potrebovala delovno silo za rastoče gospodarstvo. Po vladnih podatkih je tako leta 1976 v državi živelo več kot 56.000 otočanov. Številni med njimi pa so se znašli v nezavidljivem položaju, ko je na začetku 70. let država padla v gospodarsko krizo in se je začela višati brezposelnost. Nekateri politiki in tudi mediji so začeli napade na migrante. Leta 1974 je novozelandska vlada ukazala operacijo, v kateri so zgodaj zjutraj vladne sile obiskale domove in delovna mesta ljudi, ki so jim pretekli vizumi. Vse do začetka 80. let, ko je vlada prenehala izgone, je bila vladna politika deležna ostrih kritik verskih, politični in civilnih skupin.

Med žrtvami te politike je tudi zdajšnji novozelandski minister za prebivalce Pacifika Aupito William Sio. Rojen je bil v Samoi, potem pa se je preselil na Novo Zelandijo. "Ta dan je za vedno vtisnjen v moj spomin. Da nekdo zgodaj zjutraj potrka na vrata, ti v glavo uperi svetilko, poleg je lajajoč pes. To je precej travmatično," je dejal junija, ko je premierka napovedala opravičilo.