Pogoji za reševanje mrkih pliskavk so zelo zahtevni. Foto: Reuters
Pogoji za reševanje mrkih pliskavk so zelo zahtevni. Foto: Reuters

Na območje pri kraju Macquarie Harbour so prišli strokovnjaki, ki so pripravili načrt za reševanje. Čaka jih zahtevno delo, saj so na težko prehodnem in redko poseljenem območju nasedle tri skupine kitov, vsak izmed njih pa lahko tehta do tri tone in meri do sedem metrov v dolžino. Reševanje živali bo trajalo več dni, cilj pa je živali s peščene obale spraviti nazaj v morje. Velika ovira je močna plima.

"Čeprav nasedanje živali v Tasmaniji ni redko in čeprav nasedanje v takšnem obsegu ni prvo v zgodovini, ga zagotovo nismo videli že najmanj deset let," je za Reuters dejal Nic Deka, regionalni vodja tasmanske službe za parke in divjino. Reuters poroča, da na zahodu Tasmanije o nasedlem delfinu poročajo vsaka dva oziroma tri tedne.

Na obalah Tasmanije je do zdaj največ mrkih pliskavk, več kot 200, nasedlo leta 2009.

Kit grbavec zašel v reko

V Avstraliji je zadnje dni odmeval primer kita grbavca, ki se je ujel v reko, polno krokodilov, v narodnem parku Kakadu. Ujet je bil več kot dva tedna, nato pa se mu je ta konec tedna ob visoki plimi in valovih vendarle uspelo rešiti ter zaplavati nazaj v morje.

Strokovnjaki so se sicer že pripravljali na reševalno akcijo, a bi bila ta velik izziv. Gre namreč za ogromno žival in tudi prvi znani primer do zdaj, da je kit grbavec zaplaval kar 30 kilometrov po blatni reki.