Foto: Reuters
Foto: Reuters

Močno deževje na vzhodni avstralski obali se nadaljuje tudi v torek. Število prebivalcev, ki so jih oblasti pozvale k evakuaciji, se je s ponedeljkovih 30.000 povzpelo na 50.000.

"Še zdaleč ni konec," je dejal premier Novega Južnega Walesa Dominic Perrottet. "Kjer koli ste, prosim, bodite pazljivi na naših cestah. Še vedno je veliko tveganje za nove poplave."

Poplavljena območja bo obiskal tudi avstralski premier Anthony Albanese, ki se je po tednu dni v Evropi vrnil v domovino. Zvezna vlada je poplave razglasila za naravno katastrofo, s čimer so se sprostila sredstva za nujno pomoč. To je četrtič v 16 mesecih, da so oblasti v Sydneyju razglasile izredne razmere zaradi poplav.

Ponoči so reševalne ekipe opravile 100 nujnih reševanj, ko so ljudje ostali ujeti v avtomobilih na poplavljenih cestah in poplavljenih domovih.

Po napovedih meteorološkega urada naj bi zadnja divja nevihtna celica, ki je na nekatera območja v treh dneh prinesla celoletno količino dežja, danes začela popuščati, a ostaja tveganje za poplave še naprej veliko ves teden. Po napovedih bi lahko od torka dalje v sredini obalnega predela v le šestih urah zapadlo okoli 90 milimetrov dežja, ponekod pa celo do 125 milimetrov. Napovedan je tudi močan veter, zato obstaja nevarnost podrtja dreves in prekinitve oskrbe z električno energijo.

Reševalne ekipe so v torek nadaljevale reševanje ladje za prevoz razsutega tovora z 21-člansko posadko, ki je ostala brez elektrike pred obalo Sydneyja, potem ko so se v neurju zlomile vlečne vrvi.