Pisarna Združenih narodov je opozorila malezijske oblasti, da racije silijo migrante in begunce k skrivanju, zaradi tega si ne bodo upali poiskati ustrezne zdravniške pomoči, če se bodo okužili in zboleli za covidom-19.

Vse aretirane zbrali v enem centru
Ravno boj proti pandemiji novega koronavirusa je po zatrjevanju mestnih oblasti glavni razlog obsežne policijske racije, pri čemer so vseh 586 aretiranih priseljencev brez ustreznih dovoljenj za bivanje nato pripeljali v enotni zbirni center. Na fotografijah iz Kuala Lumpurja je opazno, da so med aretiranimi tudi otroci in veliko žensk, zlasti v tradicionalni noči Rohingov.

Tarča obtožb za kriminal v prestolnici
Begunci iz Mjanmara
so kot preganjana muslimanska etnična skupina našli zatočišče v izrazito muslimanski Maleziji, kjer pa so v zadnjem času Rohingi postali tarče za ksenofobne napade. Na družbenih omrežjih se pojavlja ogromno objav, kjer ravno Rohinge obtožujejo kriminala in prevlade v nekaterih mestnih predelih, pri tem so proti beguncem usmerjene objave pisali tudi nekateri malezijski politiki.

Policija je v uradni izjavi poudarila, da želijo preprečiti migrantom brez ustreznih dokumentov premikanje po mestu in državi, z omejitvijo njihovega gibanja pa zajeziti širjenje novega koronavirusa, prenaša informacije državna malezijska agencija Bernama.

Malezija ne podeljuje statusa begunca
Notranji minister Hamzah Zainudin se je hitro odzval na izjavo Združenih narodov in ponovil uradno stališče Malezije, da so vsi Rohingi v državi nezakoniti migranti, saj država ne podeljujejo statusa beguncev. "Nimajo nobenega statusa, pravic ali temeljev, da bi lahko postavljali zahteve vladi," je zapisal minister Zainudin.

Aktivisti iz vrst Rohingov so odločno zanikali, da bi zahtevali malezijsko državljanstvo, kar je eden glavnih očitkov, ki se pojavlja na družbenih medijih, kjer krožijo govorice, da prihajajo po morju iz sosednjega Mjanmara nova plovila z begunci.

"V Maleziji so vsi močno prestrašeni in zaskrbljeni, ker ne morejo delati, ne morejo zaslužiti, hkrati pa obubožani še niso prejeli pomoči. Ob tem slišijo, da prihajajo novi čolni in ladje z Rohingi in se mogoče bojijo, da jim bodo ti ljudje odvzeli določene vire," je za Guardian dejala ambasadorka za evropski svet Rohingov Tengku Emma Zuriana Tengku Azmi.

Šest tisoč okuženih, sto žrtev pandemije
V Maleziji vlada že več tednov delno zaprtje države, do zdaj pa so v 31-milijonski državi v jugovzhodni Aziji potrdili 6176 primerov okužbe in 103 smrtne primere z boleznijo covid-19.