V Baločistanu deluje več oboroženih skupin. Foto: EPA
V Baločistanu deluje več oboroženih skupin. Foto: EPA

V hotel v mestu Gvadar, priljubljenem med tujimi turisti in poslovneži, so vdrli najmanj trije oboroženi moški.

Tiskovni predstavnik hotela je po poročanju BBC-ja sporočil, da v hotelu zaradi ramazana ni bilo gostov, iz istega razloga pa je bilo v njem prisotnih tudi malo zaposlenih. Predtem so sicer agencije poročale, da so goste varno evakuirali.

Odgovornost za napad je prevzela separatistična skupina Balučistanska osvobodilna vojska, kot razlog pa navedla nasprotovanje kitajskim in drugim tujim investicijam, saj slednje po njihovem prepričanu lokalnemu prebivalstvu prinašajo zelo malo koristi. "Pričakujte več napadov, Kitajska in Pakistan," je objavljeno na Twitterju, ki naj bi povezovali s skupino. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, gre za skupino etničnih balučistanskih separatistov, ki si prizadevajo za odcepitev province od Pakistana.

Kitajsko veleposlaništvo v Pakistanu je prek Twitterja obsodilo napad, ki se je zgodilo le nekaj tednov po tem, ko so oboroženi napadalci v regiji ubili 14 ljudi, med njimi 11 pripadnikov vojske.

Baločistan je najrevnejša in najmanj razvita pakistanska pokrajina, v njej pa delujejo različne oborožene skupine, vključno s separatisti, ki nasprotujejo kitajskim vlaganjem.

Gvadar je namreč pomembna točka večmilijardnega kitajskega projekta, s katerim naj bi povezali kitajsko provinco Šindžjang s pakistanskim mestom ob Arabskem morju. V okvir tega projekta sodijo med drugim 392 kilometrov dolga avtocesta iz Pešavarja do Karačija, ki naj bi jo dokončali letos, ter novo letališče in bolnišnica v gvadarskem pristanišču.