Požar so gasili iranski in afganistanski gasilci. Foto: Reuters
Požar so gasili iranski in afganistanski gasilci. Foto: Reuters

Ogromen požar je izbruhnil na mejnem prehodu Islam Kala, ki leži približno 120 kilometrov zahodno od Herata. Po navedbah afganistanskih oblasti je bilo uničenih kar petsto cistern z gorivom – plinom, bencinom in dizlom. V eksplozijah je bilo ranjenih več kot 60 ljudi, ni pa še znano, ali se je uspelo iz gorečih tovornjakov rešiti vsem voznikom. Nastalo je kar za 50 milijonov dolarjev škode.

Po prvih ugotovitvah je ogenj najprej izbruhnil na eni od cistern, ki so bile parkirane v distribucijskem centru na mejnem prehodu, nato pa se hitro razširil še na druge. Na videoposnetkih je mogoče videti velikanske ognjene zublje in gost črn oblak dima. Uničeno je bilo tudi več stavb na območju.

Sodelovanje z obeh strani meje

Afganistanskim gasilcem so na pomoč priskočili tudi iranski. Skupaj jim je v večji meri že uspelo pogasiti plamen, a zaradi požara je bil velik del pokrajine Herat nekaj časa brez električne oskrbe.

Oblasti so že uvedle preiskavo dogodka. Po začetku požara se je namreč v bližini zgodil tudi napad talibanov na bližnjo varnostno nadzorno točko.

Afganistan je močno odvisen od oskrbe z nafto iz sosednjega Irana. Uvaža jo lahko kljub ameriškim sankcijam, ki so z dodatnimi sankcijami zagrozile vsem, ki bi kupovali iransko nafto. A za Afganistan so ZDA naredile izjemo.