Mladi v Sydneyju. Foto: Reuters
Mladi v Sydneyju. Foto: Reuters

Avstralija je že nekaj časa tarča kritik, da si ne postavlja dovolj ambicioznih ciljev za zmanjševanje toplogrednih emisij. Premier Scott Morrison se tako na podnebnem vrhu prejšnji mesec v nasprotju z nekaterimi drugimi državami ni zavezal h konkretnejšim ciljem. Država je ena največjih onesnaževalk s toplogrednimi izpusti glede na število prebivalcev na svetu. Od začetka merjenja temperature leta 1910 se je ozračje v državi v povprečju segrelo za 1,4 stopinje.

Akcijo so zato v roke znova prevzeli mladi, ki jih skrbi za prihodnost planeta. "Dvomimo, če bo sploh še kaj ostalo za generacije za nami, še več, skrbi nas že za našo generacijo," je za BBC dejal neki 17-letni protestnik, ki je zatrdil, da v domačem Sydneyju na lastni koži občuti vpliv podnebnih sprememb – vse pogostejše vročinske valove in vse večjo onesnaženost zraka.

Mladi so zahtevali tudi, da se vlada ne odloča za nove projekte, ki vključujejo uporabo premoga, nafte in plina, obenem zahtevajo premik stran od delovnih mest, ki so povezana z izrabljanjem fosilnih goriv, in večjo uporabo obnovljivih virov energije.