Pakistan trdi, da za indijskega pilota Abhinandana Varthamana dobro skrbi, čeprav so se v javnosti pojavili posnetki  s prevezo čez oči, rokami, zavezanimi na hrbtu ter krvavim obrazom. Foto: EPA
Pakistan trdi, da za indijskega pilota Abhinandana Varthamana dobro skrbi, čeprav so se v javnosti pojavili posnetki s prevezo čez oči, rokami, zavezanimi na hrbtu ter krvavim obrazom. Foto: EPA

"Indijskega pilota smo pripravljeni izročiti, če bi to pomenilo ublažitev napetosti," je dejal minister za pakistansko televizijo Geo TV. Ob tem je dodal, da v Islamabadu pričakujejo visoki obisk savdskega prestolonaslednika Mohamada bin Salmana, ki je bil prejšnji mesec na obisku tako v Indiji kot v Pakistanu in bo posredoval med državama.

Dodal je, da je pakistanski premier Imran Kan pripravljen na srečanje in pogovore z indijskim kolegom. Po Kanovih napovedih bodo pilota izpustili v petek.

Indijski premier Narendra Modi je medtem v svojem prvem odzivu, odkar so se ta mesec vnovič zaostrile razmere s Pakistanom zaradi Kašmirja, pozval Indijce, naj se združijo, "medtem ko skuša sovražnik destabilizirati Indijo".

Pakistan bo izpustil indijskega pilota

Sestrelitev indijskega lovca

Napetosti med jedrskima silama se stopnjujejo, odkar je indijska vojska izvedla letalski napad na položaje islamistične skupine Džaiš-e Mohamed na pakistanskem ozemlju. To je bil odgovor na samomorilski napad te skupine na konvoj indijske vojske v Kašmirju sredi februarja, v katerem je bilo ubitih 40 indijskih vojakov.

Incidenta ob t. i. nadzorni črti, ki razmejuje indijski in pakistanski del Kašmirja, sta se zgodila dan po tem, ko je indijska vojska izvedla letalski napad na položaje islamistične skupine Džaiš-e Mohamed na pakistanskem ozemlju.

Zgodovina konfliktov med Indijo in Pakistanom zaradi Kašmirja

1947: Prva vojna zaradi Kašmirja je izbruhnila po razglasitvi neodvisnosti, ki je podcelino razdelila na Indijo in Pakistan. Fronte so se ustalile ob današnji t. i. nadzorni črti. Premirje je začelo veljati 1. januarja 1949.

1965: Po spodleteli operaciji Gibraltar avgusta 1965, ko je Pakistan skušal z gverilskim vojskovanjem zanetiti nemire v Kašmirju, je izbruhnil spopad med indijskimi in pakistanskimi silami. Pakistan kasneje sproži napad prek nadzorne črte in v odgovor Indija napade območje Pakistana. Konec septembra 1965 se vojna konča na mrtvi točki in sile se umaknejo na prejšnje položaje.

1971: Izbruhne tretja vojna med državama, zaradi nadzora Islamabada nad Vzhodnim Pakistanom, kjer je Indija podpirala bengalske nacionaliste, ki so se borili za neodvisnost.

1984: Indijske sile na območju Kašmirja zavzamejo ledenik Sijačen, odročno in neposeljeno območje v pogorju Karakorum, ki pa si ga lasti tudi Pakistan. Leta 2003 začne veljati premirje, po katerem sporno območje ledenika pripade Indiji, ki je tako postala večja za približno 3000 kvadratnih kilometrov.

1999: Pakistanski borci in vojaki pozimi na območju gorovja Kargil prečkajo de facto mejo in zavzamejo več položajev indijske vojske. Indija dolgo časa ne opazi akcije, a kasneje izbruhne hujši konflikt in indijske sile potisnejo pakistanske nazaj za mejo. V krvavem desettedenskem spopadu je življenje izgubilo skupno okoli 1000 oseb na obeh straneh.

2016: Indija sproži operacijo napadov na tarče v pakistanskem Kašmirju, potem ko je bilo v napadu skrajnežev, domnevno skupine Džaiš-e Mohamed, na indijsko vojaško oporišče ubitih 19 vojakov. Pakistan je zanikal, da so napadli indijske sile.

2019: Skrajneži napadejo konvoj indijske vojske v Kašmirju in ubijejo 40 vojakov. Indija za napad obtoži Džaiš-e Mohamed ter v odgovor izvede letalski napad na položaje te skupine na pakistanskem ozemlju. Dan po napadih Indija trdi, da so pakistanska vojaška letala kršila zračni prostor nad indijskim delom Kašmirja. Ko so jih pregnali čez mejo, so izgubili eno letalo. Pakistan je sporočil, da so indijsko letalo sestrelili in pilota zajeli.

vir: STA