Premier Kan je predsedniku predlagal razpustitev parlamenta, ki naj bi mu izglasoval nezaupnico. Foto: Reuters
Premier Kan je predsedniku predlagal razpustitev parlamenta, ki naj bi mu izglasoval nezaupnico. Foto: Reuters

Volitve novega parlamenta naj bi potekale v roku treh mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zelo dramatičnem dnevu je pakistanski parlament danes skušal glasovati o nezaupnici vladi, a je predsedujoči seji, sicer namestnik predsednika parlamenta in tesen Kanov zaveznik, to zavrnil. Kan je v televizijskem nagovoru ob tem dejal, da se v pakistanske demokratične institucije vmešavajo tuji akterji.

"Predsedniku sem poslal predlog za razrešitev parlamenta. Obrnili se bomo na javnost in izvedli volitve ter odločanje prepustili narodu," je dejal. Predsednik Alvi, ki ima večinoma ceremonialno vlogo, je nekaj ur pozneje predlogu za razpustitev parlamenta pritrdil.

Opozicijski poslanci v parlamentu so bili danes prepričani, da imajo dovolj glasov za izglasovanje nezaupnice in s tem odstavitev Kana. Vendar jih je presenetila poteza predsedujočega seji, ki glasovanja ni dovolil. "Ta dan bo zapisan kot črn dan v ustavni zgodovini Pakistana," je dogajanje označil vodja opozicijske stranke PML-N Šebaz Šarif, ki bi v primeru uspele nezaupnice najverjetneje zamenjal Kana na položaju premierja.

Doslej še noben pakistanski premier ni dokončal mandata, Kan pa se sooča z največjim izzivom od izvolitve leta 2018. Nasprotniki ga kritizirajo zlasti na področjih ekonomske in zunanje politike.

Kanova stranka PTI je prejšnji teden izgubila večino v 342-članskem parlamentu, potem ko je ena od koalicijskih partneric napovedala, da bo njenih sedem poslancev glasovalo z opozicijo.

Da bodo glasovali za nezaupnico, je nakazalo tudi več kot deset poslancev PTI-ja.
Kan trdi, da ga želijo s položaja odstaviti tuje sile, ker ne želi slediti Zahodu v odnosih z Rusijo in Kitajsko. Ta teden je vmešavanja obtožil ZDA.