Pakistan je bil nazadnje vidnejša turistična destinacija v 70. letih, saj je ležal na t. i. hipijevski poti. Foto: Reuters
Pakistan je bil nazadnje vidnejša turistična destinacija v 70. letih, saj je ležal na t. i. hipijevski poti. Foto: Reuters

"Preučujemo našo vizumsko politiko. Želimo si ukniti vizum za 55 držav, med katerimi je tudi večina evropskih," je za Reuters povedal pakistanski minister za informiranje Favad Čaudhri (Fawad Chaudhry).

Do poteze prihaja, potem ko je Portugalska ta mesec Pakistan razglasila za varnega za potovanja, Francija pa je tudi sprostila svoje opozorilo pred potovanji v to južnoazijsko državo. "Veseli me, da se spreminja odnos do potovanj v Pakistan," je povedal Čaudhri.

Vnovičen zagon turizma v Pakistanu je eden najodmevnejših delov programa novega premierja Imrana Kana, a tuji obiskovalci se pogosto pritožujejo nad zapletenim postopkom pridobivanja vizuma. Tako so oblasti nedavno med drugim zavrnile vizum tudi nekdanjima nogometnima zvezdnikoma Reala Madrid, Brazilcu Kakaju in Portugalcu Luisu Figu, ki bi morala Pakistan obiskati v promocijske namene.

"Vizum smo zavrnili Kakaju in Figu. Si lahko zamislite? Poklical sem pristojnega uradnika, pa mi je dejal, da ni še nikdar slišal za ... Kakaja," je bil zgrožen Čaudhri. "Včeraj sem o tem govoril z notranjim ministrom in mu napel svoje."

Smučanje v Pakistanu. Foto: Reuters
Smučanje v Pakistanu. Foto: Reuters

British Airways bo znova letel

Pakistan je bil nazadnje vidnejša turistična destinacija v 70. letih, ko so zahodnjaški popotniki po "hipijevski poti", ki je vodila mimo nasadov marelic in orehov doline Svat in Kašmirja, potovali v Indijo in Nepal. Od takrat je število turistov močno upadlo zaradi vse slabše varnostnega položaja in vpeljave stroge interpretacije islamističnih zakonov.

Po sodelovanju Pakistana v ameriški vojaški ofenzivi na Afganistan po terorističnih napadih 11. septembra 2001, so državo več kot desetletje redno pretresali napadi islamistov.

Varnostne razmere so se od takrat v pretežno muslimanski državi drastično izboljšale, British Airways pa je v torek napovedal, da bo prihodnje leto kot prvi evropski prevoznik po desetih letih znova vzpostavil letalsko linijo s Pakistanom.