Večina primerov nasilja nad ženskami v Pakistanu ostane neprijavljena. Foto: AP
Večina primerov nasilja nad ženskami v Pakistanu ostane neprijavljena. Foto: AP

Kot je sporočil vrhovni sodnik Asif Said Khosa, bodo ta posebna sodišča omogočala žrtvam, da spregovorijo brez strahu pred povračilnimi ukrepi.

V tej konservativni muslimanski državi je družinsko nasilje tabutema, o kateri se ne govori, vsako leto pa je na tisoče primerov nasilja nad ženskami, od posilstev in drugih spolnih napadov do napadov s kislino, ugrabitev in t. i. umorov iz časti.

Kar vsaka tretja Pakistanka naj bi bila žrtev takšnega ali drugačnega nasilja.

"Po vsem Pakistanu bomo imeli 1.016 sodišč, ki se bodo ukvarjala z nasiljem na podlagi spola, najmanj eno tovrstno sodišče v vsakem okrožju," je dejal Khosa v nagovoru kolegom sodnikom. "Ozračje teh sodišč bo drugačno od drugih sodišč v tem pogledu, da bodo tu lahko tožnice spregovorile iskreno brez strahu."

Večina primerov neprijavljena

Nova sodišča bodo delovala v že obstoječih sodnih poslopjih, a bodo zaslišanja za družinsko nasilje potekala ločeno od drugih primerov. Pilotno tovrstno sodišče so odprli leta 2017 v Pundžabu.

Pakistanski odbor za človekove pravice, neodvisno opazovalno telo, je v svojem poročilu za leto 2018 poročal o najmanj 845 primerih spolnega nasilja nad ženskami.

Odbor ob tem opozarja, da se nasilje nad ženskami v veliki večini sploh ne prijavlja, še posebej na podeželju, kjer revščina in stigmatizacija žrtvam preprečujeta, da bi spregovorile.

Pakistan je bil v Reutersovi raziskavi lani uvrščen na šesto mesto najnevarnejših držav za ženske.